Svijet

Rusija zatražila od SAD da saopšti planove o raspoređivanju nuklearnog oružja

Rusija zatražila od SAD da saopšti planove o raspoređivanju nuklearnog oružja
Foto: Tanjug/AP | Rusija zatražila od SAD da saopšti planove o raspoređivanju nuklearnog oružja

Rusija je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) zatražila od SAD da direktno odgovore o svojim planovima za raspoređivanje nuklearnog oružja u nekim azijskim zemljama, odnosno azijsko-pacifičkom regionu.

Zamjenica stalnog predstavnika Rusije pri UN Ana Evstignjejeva rekla je na sastanku SB UN da je Rusija i dalje zabrinuta zbog "suprotstavljenih signala američkih saveznika" u sjeveroistočnoj Aziji, Tokiju i Seulu o takozvanom povećanom angažmanu sa SAD na nuklearnom planu, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Zahtijevamo da američka delegacija direktno odgovori na pitanje o svojim namjerama u vezi sa mogućim raspoređivanjem svog nuklearnog naoružanja na teritoriji saveznika Vašingtona i pomoći u njihovom razvoju", navela je Evstignjejeva, prenosi Tanjug.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je prošle nedjelje da SAD možda planiraju da maksimalno zaoštre situaciju u azijskom regionu, komentarišući vojno-političku aktivnost Vašingtona u Aziji, uključujući i raspoređivanje nuklearnog oružja.

Lavrov je ocijenio da bi SAD mogle da zatraže od Filipina i drugih azijskih zemalja da obezbijede teritoriju za razmještanje raketa srednjeg i kraćeg dometa.

Zamjenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel prethodno je rekao da SAD "ne smatraju potrebnim" da vrate nuklearno oružje u Indo-pacifički region i da ne planiraju da ga razmjeste na Korejskom poluostrvu.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je, sredinom aprila u vezi sa vježbama Salaknib 24 koje su se održavale na Filipinima, da Vašington namjerno izaziva eskalaciju situacije u azijsko-pacifičkom regionu, kao i da bi razmještanje raketa srednjeg dometa ugrozilo međunarodnu bezbjednost.

           

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije