Svijet

Ruska Duma ukinula odluku Hruščova o predaji Krima Ukrajini

Ruska Duma ukinula odluku Hruščova o predaji Krima Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | Ruska Duma ukinula odluku Hruščova o predaji Krima Ukrajini

MOSKVA - Državna Duma ukinula je odluku nekadašnjeg generalnog sekretara SSSR-a Nikite Hruščova iz 1954. godine kojom je Krimska oblast predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici (USSR).

Zakon, kojim se odluka o predaji Krima iz sastava Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR) u sastav USSR-a proglašava nevažećom, inicirali su poslanik Dume Konstantin Zatulin i sentor sa Krima Sergej Cekov.

"Odluka o predaji Krimske oblasti, koja je usvojena 1954. godine normativno-pravnim aktima koji nemaju pravnu snagu, uz kršenje ustava RSFSR-a i SSSR-a, priznaje se kao nezakonita i nije u skladu sa osnovnim principima vladavine prava i međunarodnog prava", navodi se u dokumentu.

Predsjedavajući krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov u decembru prošle godine ukazao je na rekordan broj prekršaja pri predaji Krima USSR-u 1954. godine, prenio je "Sputnjik".

On je tada istakao da, u slučaju da su tada donesene pravne odluke, ruska strana sada ne bi imala šta da osporava i ne bi imala osnovu da se obraća sudu.

Krim se vratio u sastav Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog poslije državnog prevrata u Kijevu. Za povratak u sastav Rusije glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Međutim, prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije