Svijet

Ruski biznismeni dobili sudski spor protiv Evropske unije

Ruski biznismeni dobili sudski spor protiv Evropske unije
Foto: Pexels | Ruski biznismeni dobili sudski spor protiv Evropske unije

BRISEL - Ruski biznismeni Mihail Fridman i Pjotr Aven dobili su danas sudski spor protiv Evropske unije koja ih je stavilu na spisak sankcionisanih pojedinaca zbog njihove navodne umiješanosti u rat u Ukrajini za račun Rusije.

Opšti sud EU saopštio je da nedostatak dokaza o tome da su pružili materijanu ili finansijsku podršku ruskim političarima u ratu u Ukrajini, dovoljan razlog da budu uklonjeni sa spiska lica podvrgnutih restriktinim mjerama, prenosi AP.

"Opšti sud smatra da nijedan od razloga navedenih u početnim aktima nije dovoljno potkrepljen i da stoga uvrštavanje Avena i Fridmana na spiskove o kojima je riječ nije bilo opravdano", navodi se u saopštenju suda, prenosi Tanjug.

Upitan za komentar ove presude suda EU, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija smatra da su sankcije nezakonite, nepravedne, destruktivne i sramotne za one koji su ih uveli.

Fridmen, koji ima ruski i izraelski pasoš, i Aven, nosilac ruskog i letonskog pasoša, na spisak sankcionisanih stavljeni su u martu prošle godine, što su njih dvojica odmah osporili.

Fridman je osnivač Alfa grupe u čijem vlasništvu je i Alfa banka i smatra se da je među najbogatijim ruskim biznismenima, a EU je u martu 2022. sankcionisala Alfa banku, najveću rusku nedržavnu banku, nakon čega je Fridman napustio upravni odbor kako bi pokušao da banku spasi izrečenih mjera.

Aven je bio na čelu Alfa banke do marta 2022, ali je kao i Fridman napustio upravni odbor nakon što je EU uvela sankcije.

Fridman je rat u Ukrajini nazvao "krvoprolićem", rekavši da želi da se što prije završi, a nakon početka rata u Pojasu Gaze, vratio se u Moskvu.

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Rusiji od početka rata u Ukrajini.

Sankcije su usmjerene na energetski sektor, banke, kompanije i tržišta, a pojedini ruski zvaničnici, uključujući Putina, podvrgnuti su zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije