Svijet

SAD: Nismo ćutali o Gazi, "vatreno" radimo na miru

SAD: Nismo ćutali o Gazi, "vatreno" radimo na miru
Foto: Tanjug/AP/Mary Altaffer | SAD: Nismo ćutali o Gazi, "vatreno" radimo na miru

VAŠINGTON - SAD su danas branile svoje napore da postignu prekid vatre u obnovljenim borbama između Izraela i palestinskih militanata nakon što se Vašington našao izolovan u Ujedinjenim nacijama zbog svog protivljenja bilo kojoj akciji Savjeta bezbjednosti, javlja Rojters.

"Nismo ćutali", rekla je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild 193-članoj Generalnoj skupštini UN koja se sastala kako bi razgovarala o konfliktu.

"U stvari, ne vjerujem da postoji ijedna zemlja koja hitnije i vatrenije radi na miru", dodala je, prenosi agencija.

SAD su se više puta usprotivile saopštenju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija otkako su prije 11 dana izbile borbe između Izraela i militanata Hamasa i drugih grupa u Gazi.

Vašington je u srijedu izrazio protivljenje francuskom zalaganju za rezoluciju Savjeta bezbjednosti o sukobu.

Kada je u srijedu američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao je da SAD vjeruju da je "Izrael sada u poziciji da započne s okončanjem sukoba" i da Vašington "očekuje da započne značajna deeskalacija", rekla je Tomas-Grinfild.

Francuski nacrt teksta zahtijeva trenutni prekid neprijateljstava i osuđuje "neselektivno ispaljivanje raketa na civilna područja", bez utvrđivanja krivice.

Zahtijeva zaštitu civila i oživljavanje mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca s ciljem stvaranja dvije države.

Uprkos američkom stavu o rezoluciji, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je da će njegova zemlja napredovati u nadi da će SB UN moći jednoglasno da usvoji rezoluciju.

Diplomatski napori ka prekidu vatre u ratu u Gazi ubrzali su se danas usred pogoršanja humanitarne krize na palestinskoj teritoriji, ali su se borbe između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas nastavile, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije