Svijet

Sastaje se Savjet bezbjednosti o Bliskom istoku

Sastaje se Savjet bezbjednosti o Bliskom istoku
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Sastaje se Savjeta bezbjednosti o Bliskom istoku
Srna

NJUJORK - Predstavnici Izraela i Palestine i generalni sekretar UN Antonio Guteres obratiće se danas učesnicima sastanka Savjeta bezbjednosti UN posvećenom eskalaciji sukoba na Bliskom istoku, izjavio je za neimenovani izvor iz UN za TASS.

Izvor navodi da će sastanku, osim predstavnika 15 članica Savjeta bezbjednosti, prisustvovati predstavnici Palestinske uprave, Izraela i brojnih zemalja iz regiona, uključujući Jordan i Egipat.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik potvrdio je novinarima da će se Guteres obratiti učesnicima sastanka.

Današnji sastanak Savjeta bezbjednosti UN biće treći ove sedmice u vezi s pronalaženjem rješenja za sukobe Izraela i Palestinaca. Strane na prošlom sastanku nisu uspjele da usaglase zajedničku izjavu kojom se poziva na deeskalaciju, zbog stava SAD.

Izraelska vojska i palestinske grupe u Pojasu Gaze vrše raketne napade od ponedjeljka, 10. maja, nakon početka nereda blizu džamije Al Aksa u Jerusalimu početkom ovog mjeseca.

U napadima palestinskih radikalnih grupa do sada je poginulo najmanje devetoro Izraelaca, većinom civila, dok je u Pojasu Gaze poginulo 139 ljudi, među kojima je 39 maloljetnih lica, kao i 22 žene.

Sirene za uzbunu na napad oglasile su se rano jutros u Tel Avivu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije