Svijet

Si Điping u Moskvi, posjeta od koje se očekuje mnogo

Si Điping u Moskvi, posjeta od koje se očekuje mnogo
Foto: Tanjug/AP | Si Điping u Moskvi, posjeta od koje se očekuje mnogo

Nakon kineskog plana u 12 tačaka za rješavanje krize u Ukrajini koji je objavljen prošli mjesec, Si Điping, predsjednik Kine doputovao je u Moskvu gdje će se sastati sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije.

Ova posjeta, Đipnga, prva u inostranstvo nakon što je obezbjedio treći mandat na mjestu predsjednika, može se tumačiti i kao pokušaj Kine da poboljša svoj diplomatski uticaj i predstavi se kao, trenutno, jedini mirotvorac kojem je cilj okončanje rata u Ukrajini. 

Kina, nakon posredovanja u dogovoru između Saudijske Arabije i Irana koji su prošle sedmice potpisali sporazum o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa prekinutih još 2016. godine, popravila je svoju geopolitičku poziciju i pokazala da ima kapacitet da utiče na svjetsku politiku.

Četiri dana "tajnih" pregovora u Pekingu bili su dovoljni da Rijad i Teheran bar na trenutak zakopaju ratne sjekire i udare temelje mira na Srednjem istoku.

Iako ne direktno, Saudijska Arabija i Iran posljednjih nekoliko godina ratovali su jedni protiv drugih u Jemenu, prije toga u Siriji, a politički su ozbiljno suprostavljeni i u Iraku i Libanu gdje podržavaju različite religijske i političke grupe. 

Taj sporazum Saudijske Arabije i Irana, uzdigao je Kinu kao mirotvorca sposobnog da se uhvati u koštac sa nekim od najvećih geopolitičkih problema na svijetu.

U takvim okolnostima posjeta Si Đipinga Moskvi privukla je veliku pažnju svih svjetskih medija, i u najmanju ruku od nje se očekuje mnogo.

Mada, pojedini analitičari koji brane stavove Amerike i EU po pitanju rata u Ukrajini smatraju da posjeti ne treba predavati veliki značaj te da sa rezervom treba uzeti "motive Kine" u svemu tome.

Istovremeno nisu propustili prilku da kažu da je Kina odbila da osudi Rusiju i uvedu joj sankcije kao što su uradile druge zemlje. 

"Kina i Rusija su dobri susjedi i pouzdani partneri", rekao je Si Điping po dolasku u Rusiju naglašavajući da je Kina sa Rusijom spremna da odlučno brani međunarodno pravo. 

Očekivano, detalji o Sijevoj posjeti Moskvi jasko su šturi. Moskva i Peking istakli su da je cilj posjete jačanje odnosa i produbljivanje ekonomskih veza, međutim sasvim sigurno, nezaobilazna tema biće Ukrajina, i oči svjetske javnosti uprte su upravo na taj problem.

Kina je još ranije pozvala na pragmatizam po tom pitanju, i u nekoliko navrata tražila racionalan izlaz iz krize. 

Sam Putin, kako prenose svjetski mediji polaže velike nade u posjetu, kako je sam rekao "dobrog starog prijatelja".

U članku koji je objavljen u kineskim novinama neposredno pred posjetu Đipinga, Putin je pozdravio spremnost Kine da igra "konstruktivnu ulogu" u rješavanju, kako je rekao "ukrajinske krize". 

Podsjećanja radi, Điping je u Moskvu doputovao danas nešto iza 11 časova i kasnije će se sastati sa Putinom na neformalnom sastanku, nakon čega će uslijediti večera dvojice lidera.

Zvanični razgovori biće vođeni sutra i tek nakon toga znaće se više, odnosno da li je i koliko Kina spremna da se upušta u problme zvani Ukrajina i da li je zbog njega odlučna da se suprostavi SAD i Evropi i na taj način ugrozi svoju prije svega ekonomsku poziciju.

Do sada, Kina je poprilično vješto balansirala između interesa Rusije s jedne strane i SAD i Evrope s druge strane, mada je vrlo često kritikovana da pruža podršku Ruskoj Federaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije