Svijet

Šojgu: Ruska vojska odbila pokušaj kontraofanzive Ukrajine

Šojgu: Ruska vojska odbila pokušaj kontraofanzive Ukrajine
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šojgu: Ruska vojska odbila pokušaj kontraofanzive Ukrajine

MOSKVA - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da je ruska vojska u protekla tri dana zaustavila pokušaje dugo najavljivane ukrajinske ofanzive, nakon što su ukrajinske snage započele napade na sedam tačaka duž fronta na jugu Donjecke oblasti, i da je tokom borbi poginulo ili ranjeno više od 3.700 ukrajinskih vojnika.

On je dodao da prilikom napada, neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpio je značajne gubitke, prenosi RIA.

"Pokušaji napada su osujećeni, neprijatelj je zaustavljen, ruski vojnici i oficiri su pokazali hrabrost i herojstvo u borbama. Ponavljam, neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve, pretrpio je značajne i neuporedive gubitke", rekao je Šojgu.

Dodao je da je Ukrajina izgubila 3.715 ljudi za tri dana, kao i 52 tenka i 207 oklopnih vozila, dok je u istom periodu Rusija izgubila 71 vojnika, a 210 je ranjeno.

Šojgu je optužio Ukrajinu da je uništila branu Kahovka na jugu zemlje, rekavši da je to bila taktika da se Kijevu obezbijedi pokriće za preraspoređivanje jedinica u regionu za ofanzivne operacije.

"Kijevski režim je počinio još jedan teroristički zločin: dignuta je u vazduh hidroelektrana Kahovka, što je dovelo do poplava velikog područja'', rekao je on.

Istakao je da su ukrajinske snage izgubile više od 28 tenkova, uključujući osam Leoparda i tri tenka na točkovima AMKS-10, kao i 136 jedinica druge vojne opreme.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije