Svijet

Šta se desilo u Gazi - kopnena intervencija ili ograničeni upad?

Šta se desilo u Gazi - kopnena intervencija ili ograničeni upad?
Foto: Tanjug/AP | Šta se desilo u Gazi - kopnena intervencija ili ograničeni upad?
N.N.

TEL AVIV - Da li je počela kopnena intervencija u Gazi ili nije? Ovo pitanje od ranog jutra se nameće širom svijeta.

Manipulacije, propaganda i glasine su postale sastavni dio borbenih dejstava pa tako i u ratu Hamasa i Izraela gdje se osim raketama ratuje i informacijama, a društvene mreže postaju samo sredstvo za dostizanje cilja.

Šta se sinoć dešavalo? Da li je bilo ili ne kopnenog upada u Gazu pitaju se svi.

Izraelska vojska kasno sinoć je paralelno sa Hamasovim raketnim napadima započela operaciju omekšavanja i neutralizaciju bar dela raketnih položaja Hamasa preciznom municijom. Nekih pola sata pred ponoć u četvrtak stigla je vijest da je Izrael započeo masovni vazdušno kopneni napad. Da li je?

Napad je počeo, ali ne invazija kako se mislilo jer je odobrenje za totalni napad na Gazu već dato, a ostaje pitanje kada će se to dogoditi. Po svemu sudeći najvjerovatnije za vikend.

Pa šta se desilo sinoć, da li je bilo upada ili nije i kako je bilo ako portparol izraelske vojske tvrdi da nije, a snimci kamera koji prikazuju tenkove Merkava Mk 4 uz samu ogradu sa Gazom kako jure govore drugačije.

Zapravo radilo se o ograničenom upadu na dva sektora u dubinu teritorije Gaze kako bi se eliminisali raketni položaji brigade Al Kasam. Prvi u akciju su krenuli pripadnici brigade Golani podržani tenkovima Merkava, teškim oklopnim transporterima Namer i uz podršku helikoptera Apač Ah 64D. Nad Gazom u tom trenutku bilo je oko stotinjak raznih letjelica koje su sprovodile odmazdu za seriju raketnih napada na Izrael.

Po svemu sudeći ograničeni upad je dao neke rezultate uz žestoko bombardovanje Gaze korišćenjem avio bombi JADAM 31,32 krstarećih raketa Delilah... Da li će doći do totalne invazije - vjerovatno da, a na tu odluku uticaće mnogo faktora, a prije svega šta će se desiti danas, na dan kada je prije 73 godine Izrael proglasio nezavisnost.

(Kurir.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije