Svijet

Stoltenberg: Pobjeda Rusije u Ukrajini rizik za NATO

Stoltenberg: Pobjeda Rusije u Ukrajini rizik za NATO
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg: Pobjeda Rusije u Ukrajini rizik za NATO

BERLIN - Potencijalna ruska pobjeda u sukobu u Ukrajini prijeti da oslabi NATO kao alijansu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Berlinu.

Prema njegovim riječima, pobjeda Rusije u Ukrajini ne bi bila samo tragedija za Kijev, već bi predstavljala i rizik za NATO, jer bi ga učinila ranjivim, prenosi TASS.

"Moramo da nastavimo da dajemo Ukrajincima oružje koje im je potrebno da ostanu jaki na bojnom polju, da bi sutra mogli da budu jaki za pregovaračkim stolom", dodao je Stoltenberg.

On je naveo da je u najboljem interesu NATO-a da nastavi da podržava Ukrajinu.   

"Vojna podrška Ukrajini trebalo bi da približi dugoročno i pravedno rješenje krize", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje o rizicima smanjenja pomoći Ukrajini kako se sukob odugovlači.

Stoltenberg se danas sastao sa njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom i zahvalio mu na njegovom vođstvu u transformaciji Bundesvera i na velikom udjelu Njemačke u jačanju odbrane NATO-a, saopštio je NATO.

Generalni sekretar je naglasio da nove smjernice nemačke odbrambene politike pokazuju njenu posvećenost povećanju potrošnje na odbranu.       

"Potreban nam je snažan Bundesver, koji je spreman da se bori u srcu alijanse", rekao je on, pozdravljajući jasnu posvećenost Njemačke da do sljedeće godine uloži dva odsto BDP-a u odbranu.

"Ovo odražava nemačku odgovornost i njemačko vođstvo", dodao je on.

Stoltenberg se u četvrtak sastao i sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Tokom posjete Berlinu Stoltenberg će primiti nagradu Američke akademije u Berlinu za 2023. godinu "Henri A. Kisindžer" za doprinos transatlantskim odnosima, navodi se u saopštenju Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije