Svijet

Stoltenberg: Rat može trajati možda i godinama

Stoltenberg: Rat može trajati možda i godinama
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys | Stoltenberg: Rat može trajati možda i godinama

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je danas da bi rat u Ukrajini mogao da potraje godinama i istakao da je najlakši način da se on okonča da predsjednik Rusije Vladimir Putin povuče sve svoje trupe, okonča rat, sjedne i da se ozbiljnim diplomatskim naporima nađe rješenje.

Ali moramo biti realni, nemamo indikacije da je Putin promijenio svoj opšti cilj, a to je da kontroliše Ukrajinu i ostvari značajne vojne pobjede na bojnom polju, rekao je Stoltenberg obraćajući se medijima poslije sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Briselu, prenio je britanski list "Gardijan".

Ono što vidimo je rusko pregrupisavanje i repozicioniranje snaga koje se kreću sa sjevera Ukrajine, ali u isto vrijeme pomijeraju na istok i očekujemo veliku bitku u Donbasu, istakao je on.

I to je razlog zašto su saveznici danas, takođe, istakli hitnost pružanja veće podrške Ukrajini, naveo je Stoltenberg.

"To je razlog zašto i saveznici nameću velike troškove predsjedniku Putinu i Rusiji. Ali u isto vrijeme, spremni smo za duge staze. Ovaj rat može trajati nedjeljama, ali i mjesecima, a možda i godinama. I zato se moramo pripremiti za mnogo više", izjavio je generalni sekretar NATO.

Prema njegovim riječima, ako se rat bude odugovlačio predstavljaće prije svega rizik za narod Ukrajine koji će više patiti, biće još štete, više smrti i više razaranja.

"Naravno, sve dok rat traje, postojaće rizik od eskalacije izvan Ukrajine. I to je upravo ono na šta je NATO fokusiran, da spriječi tu eskalaciju", naglasio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, svaki izvještaj o potencijalnom kršenju međunarodnog prava treba pratiti ili sagledati i naravno, svako kršenje međunarodnog prava i bilo kakav ratni zločin je uvijek neprihvatljiv.

"Šta se dešava u Ukrajini pomno se prati širom svijeta. Vidjeli smo da Kina nije voljna da osudi agresiju Rusije. A Peking se pridružio Moskvi u preispitivanju prava nacija da izaberu sopstveni put. Ovo je ozbiljan izazov. Sankcije koje su uveli NATO saveznici i naši partneri su bez presedana i nanose štetu", istakao je Stoltenberg.

On je rekao da će nova strategija NATO uzeti u obzir ovu globalnu promjenu i "dati odgovor na to kako ćemo se odnositi prema Rusiji u budućnosti".

Generalni sekretar NATO je kazao da neki od paketa za pomoći hrabrim Ukrajincima da brane svoje domove i zemlju i potisnu invazione snage uključuju pojačavanje humanitarne pomoći i finansijske podrške.

Zemlje članice NATO saglasile su se danas da pojačaju podršku Ukrajini i obezbijediće širok spektar oružanih sistema toj zemlji, saopštio je Stoltenberg.

On je novinarima rekao i da je dogovoreno da se učini više kako bi se pomoglo ostalim partnerima i obezbijedila njihova sposobnost da se brane, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, prenijeli su svjetski mediji.

Objasnio je da bi za BiH mogao da se razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a da bi pomoć bila "prilagođena, vođena potražnjom i pružena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja".

Stoltenberg je ukazao na to da je NATO Ukrajini pružio značajnu podršku u opremi i obučio desetine hiljada ukrajinskih snaga u godinama prije ruske operacije, kao i da je nakon toga pružio dalju pomoć.

Naveo je i da je poziv ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi na samit NATO jedan od načina na koji Alijansa potrebe Ukrajine drži na vrhu svoje agende.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije