Svijet

Stoltenberg: Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije

Stoltenberg: Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg: Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajini ne ponestaje hrabrosti, već municije i dodao da su se ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu saglasili da nastave planiranje veće uloge Alijanse u koordinaciji bezbjednosne pomoći Ukrajini.

"Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već im ponestaje municije. Na današnjem sastanku razgovarali smo o tome kako da našu podršku postavimo na čvršću i trajniju osnovu za budućnost. Svi saveznici se slažu da je neophodno da se podrži Ukrajina u ovom kritičnom trenutku", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka ministara inostranih poslova NATO-a.

On je istakao da se Ukrajina sada može osloniti na podršku NATO-a, "i to na duge staze“, saopštio je NATO.

Ministri spoljnih poslova NATO su takođe razgovarali o bezbjednosnim izazovima u južnom susedstvu Alijanse, uključujući trajnu prijetnju od terorizma, naveo je Stoltenberg.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o izvještaju Grupe eksperata koju je imenovao prošlog oktobra da razmotri pristup NATO-a južnim susjedima, napominjući da će lideri razmotriti konkretne predloge na samitu Alijanse u Vašingtonu.

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a započeli su danas u Briselu dvodnevne sastanke povodom obilježavanja 75. godišnjice NATO-a i pripreme za samit u Vašingtonu u julu.

Ovo je ujedno bio i prvi sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a od kada se Švedska priključila sjevernoatlantskom savezu početkom marta ove godine.

U Briselu će sutra biti održan sastanak Saveta NATO-Ukrajina na nivou ministara spoljnih poslova, na kojem će učestvovati ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije