Svijet

Stoltenberg: Ukrajinci se nisu pomjerili na ratištu

Stoltenberg: Ukrajinci se nisu pomjerili na ratištu
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg: Ukrajinci se nisu pomjerili na ratištu

Ukrajina nije uspjela da pomjeri svoju prvu liniju u sukobima sa Rusijom u posljednjih godinu dana, uprkos značajnoj podršci NATO-a.

To je izjavio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare pred sastanak ministara spoljnih poslova Alijanse u Briselu pozvao NATO da ne potcjenjuje odbrambene kapacitete Rusije.

"Čak i uz ogromnu vojnu podršku NATO-a i saveznika, oni (Ukrajinci) nisu uspjeli da pomjere prvu liniju i to samo pokazuje da je činjenica da nikada ne smijemo potcijeniti Rusiju. Njihova (ruska) namenska industrija je na ratnoj nozi, oni su u stanju da opskrbe svoje snage municijom i novim kapacitetima", rekao je Stoltenberg, prenosi b92.

Pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika, medijski servis Ej-Bi-Si javio je da je Ukrajina veoma zabrinuta zbog smanjenja isporuke municije iz SAD, što bi moglo da rezultira gubitkom položaja Kijeva na ratištu.

U izvještaju se navodi da su isporuke granata koje odgovaraju NATO standardu iz SAD u Ukrajinu smanjene za više od 30 odsto od eskalacije sukoba u Pojasu Gaze početkom prošlog mjeseca, jer su američke zalihe koje su prvobitno bile namijenjene Kijevu preusmjerene u Izrael.

Zapadne zemlje pojačale su vojnu i finansijsku podršku Ukrajini nakon početka ruske specijalne vojne operacije u toj zemlji, dok su Rusiji uvele više krugova sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije