Svijet

UN iz medija saznao informacije o oborenom avionu

UN iz medija saznao informacije o oborenom avionu
Foto: Tanjug/AP | UN iz medija saznao informacije o oborenom avionu

NJUJORK - Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je danas da UN nemaju informacije o oborenom avionu II-76, osim onih koje su pročitali u medijima.

"Vidjeli smo izvještaje o obaranju aviona. Nemamo nikakve informacije, osim onih koje su objavljene u štampi. Naravno, žao nam je zbog smrti svih u avionu, ali nemamo apsolutno nikakve dodatne informacije", rekao je Dižarik, prenosi RIA.

Oružane snage Ukrajine oborile su jutros iznad Belgorodske oblasti vojni transportni avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmjenu.

Poginuli su svi zatvorenici u avionu, kao i šest članova posade i tri osobe u pratnji – ukupno 74 osobe.

Ovu informaciju je potvrdilo rusko ministarstvo odbrane, dodajući da je Kijev znao za predstojeću razmjenu i transport vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da pad Il-76 "pokreće veliko pitanje o mogućnosti bar neke vrste sporazuma" sa Kijevom.

Takođe su pojasnili da je teretni avion letio sa aerodroma Čkalovski kod Moskve za Belgorod. Prije pada, radarska oprema Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zabilježila je lansiranje dvije ukrajinske protivvazdušne rakete iz oblasti Lipci u oblasti Harkov.

Prema riječima načelnika Odbora za odbranu Državne dume Andreja Kartapolova, avion je oboren ili iz američkog kompleksa Patriot ili njemačkog IRIS-T.

Ukrajinski mediji su, u međuvremenu, prvo pisali da su Il-76 oborile Oružane snage Ukrajine, ali su potom ovu informaciju izbrisali sa sajtova, navodi ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije