Svijet

Ukrajina gradi "zid smrti" dug 1.000 km: Rovovi, minska polja, zmajevi zubi... (VIDEO)

Ukrajina gradi "zid smrti" dug 1.000 km: Rovovi, minska polja, zmajevi zubi... (VIDEO)
Foto: Screenshot/Facebook | Ukrajina gradi "zid smrti" dug 1.000 km: Rovovi, minska polja, zmajevi zubi (FOTO, VIDEO)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da ukrajinska vojska gradi više od 1.000 kilometara dugu obrambenu liniju.

Nakon sastanka s vojnim čelnicima Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je ukrajinski premijer Denis Šmihal obavijestio o "ritmu izgradnje novih obrambenih linija" koje će pokrivati otprilike 1.000 kilometara preko tri obrambene linije.

Prema ukrajinskom zvaničniku, učvršćivanje obrambenih položaja Kijeva "ogromna je zadaća, ali tempo je sada dobar".

"Računam na pravovremeni završetak", dodao je Zelenski.

Ukrajina radi na pregrupisanju i popunjavanju snaga nakon što je Rusija postigla veliku pobjedu, tjerajući kijevske snage iz Avdijivke prošlog mjeseca i gurajući istočnu liniju fronta nešto dalje u ukrajinsku teritoriju.

Šmihal je u januara objavio da je ukrajinska vlada potpisala dodatnih 455 miliona dolara za "izgradnju inženjersko-tehničkih i fortifikacijskih struktura, odgovarajuće opreme i sistema neeksplozivnih barijera".

Britansko ministarstvo odbrane (MoD) navelo je u obavještajnom izvještaju u nedjelju da je Ukrajina "gotovo sigurno" ubrzala izgradnju svojih obrambenih položaja.

"Mjere uključuju privtenkovske zmajeve zube i jarke, pješačke rovove, minska polja...", objavili su britanski obavještajci.

"Vrlo je vjerovatno da će širenje obrambenih linija smanjiti sposobnost Rusije da napreduje ili iskoristi taktičke dobitke kao dio svojih tekućih ofanzivnih operacija", dodalo je britansko ministarstvo odbrane.

Portparol ukrajinske istočne vojne grupe Tavrisk rekao je na nacionalnoj televiziji u petak da su se uslovi oko Avdijivke "stabilizovali" i da je napredovanje Rusa zaustavljeno.

Wall Street Journal objavio je prošle sedmice da Ukrajina radi na jačanju svojih odbrambenih pozicija u iščekivanju ruske ofanzive u proljeće, citirajući i zapadne i ukrajinske lidere, prenosi Index.

Prema ukrajinskom generalu Maksimu Žorinu, kijevske trupe grade rovove i protivtenkovske jarke kako bi odbile napade Rusije.

Ukrajinski kopneni general-pukovnik Oleksandr Pavliuk rekao je da Kijev radi na "stabilizaciji" linije ratišta i pripremi za sopstvenu protivofanzivu kasnije ove godine.

Brutalna obrana po uzoru na Surovikinovu liniju

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na društvenim mrežama niz fotografija i snimaka izgradnje "zida smrti", koji se sastoji od protivtenkovskih prepreka, podzemnih bunkera, utvrđenih rovova, betonskih zamki, zmajevih zuba...

Obrana koju grade Ukrajinci podsjeća na brutalnu rusku Surovikinovu liniju, ogroman kompleks fortifikacija i minskih polja koji je izgradio bivši general Sergej Surovikin i koja je zaustavila veliku ukrajinsku protuofanzivu prošle godine.

Kako javljaju zapadni mediji, ukrajinsku odbranu čini čak 42.000 komada "zmajevih zuba".

"Doista, danas gradimo utvrde po cijeloj našoj zemlji. U regiji Zaporižja gradimo utvrde zajedno s vojskom. Neke gradi vojska, a neke civilni izvođači, gdje je to moguće. Sastoje se od velikog broja komponenti, počevši od protivtenkovskih jaraka, zmajevih zuba, rastegljive kupine i zbrke. Sve što može usporiti ili zaustaviti prolaz neprijateljskih vozila", rekao je šef regionalne državne uprave Zaporižja Ivan Fedorov.

"Pokušavamo poboljšati obrambene objekte kako bi boravak naše vojske bio ne samo siguran već i udoban tokom izvođenja borbenih misija", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije