Svijet

Ukrajinci očekuju novu rusku ofanzivu: Poslate mehanizovane brigade u Sumsku oblast

Ukrajinci očekuju novu rusku ofanzivu: Poslate mehanizovane brigade u Sumsku oblast
Foto: Tanjug/AP | Ukrajinci očekuju novu rusku ofanziva: Poslate mehanizovane brigade u Sumsku oblast

SUMI - Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov očekuje da će Rusija pokrenuti ofanzivu i na Sumsku oblast.

Budanov je ocijenio da situacija u Harkovskoj oblasti postaje kritična za Oružane snage Urkajine.

"Nemamo više rezervi. Naše trupe su sada ili ovdje ili u Časovom Jaru. Nemamo nikoga u rezervi", rekao je Budanov za Njujork tajms.

Budanov, međutim, vjeruje da će u narednih nekoliko dana Oružane snage Ukrajine uspjeti da stabilizuju front kod Harkova, ali da nakon toga ruska vojska može pokrenuti ofanzivu u Sumskoj oblasti. Slaže se sa ocjenama da Rusija novom ofanzivom na Harkov razvlači ionako iscrpljene jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Budanov je u uključenju u Teleton državne televizije precizirao da će se očekivana ofanziva u Sumskoj oblasti razvijati od ruskog grada Sudža ka regionalnom centru.

"Rusi su od početka planirali operaciju u Sumskoj oblasti. Za sada drže male grupe snaga u pograničnom pojasu. Situacija im još nije omogućila da preduzmu aktivnu akciju i počnu da sprovode svoj plan", rekao je Budanov.

Rusi inače već danima intenzivno granatiraju položaje ukrajinskih snaga u Sumskoj oblasti dok se stanovništvo uveliko evakuiše.

"Dobili smo informaciju o pripremi ofanzive. Oblasna državna uprava Sumi komunicira 24/7 sa vojnom komandom i sprovodimo evakuaciju mještana", rekao je šef OVA Vladimir Artjuh.

Ruski vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da se Ukrajina prebacuje jake snage u Sumsku oblast i da je počela evakuacija stanovništva iz dva pogranična grada - Belopolje i Vorožba.

"Za sada se pouzdano zna da su kao pokretna rezerva stigle jedinice 17. tenkovske i 92. mehanizovane brigade. Sudeći po njihovoj lokaciji neprijatelj očekuje naš udar od od Krasnopolja i Velike Pisarevke do Vorožbe. Čekamo. Sudeći po manevrisanju trupa i veoma snažnom radu artiljerije i avijacije na našoj strani čekanje neće biti dugo", navodi Podoljaka.

Ministarstvo odbrane Rusije, podsjetimo, saopštilo je da su ruske snage u nedelju uništile četiri višecjevna raketna sistema (MLRS) ukrajinske vojske kod Harkova! Među njima je navodno i jedan RAK-SA-12 MLRS hrvatske proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije