Svijet

Ukrajinci u problemima kod ključnog grada: "Rusi masovno napadaju"

Ukrajinci u problemima kod ključnog grada: "Rusi masovno napadaju"
Foto: Tanjug/AP | Ukrajinci u problemima kod ključnog grada: "Rusi masovno napadaju"

ČASOV JAR - Borbe oko strateškog grada u istočnoj Ukrajini postale su "izuzetno teške", objavila je ukrajinska jedinica koja ga brani od ruskih napada.

Kako javlja BBC, radi se o ukrajinskoj 24. Mehanizovanoj brigadi, koja je poslata u grad Časov Jar. Ruske snage, navode ukrajinski ofici, nastavljaju s "masovnim frontalnim napadima" na grad.

Časov Jar nalazi se zapadno od Bahmuta, a ruske snage ga intenzivno napadaju od februara, nakon pada obližnjeg grada Avdejevke. Rusko napredovanje u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu neprestano dobija na zamahu od početka ove godine, a ukrajinske snage se muče s nedostatkom resursa dok pokušavaju zadržati obrambenu liniju.

Kada je Rusija pokrenula totalnu invaziju, jedan od deklarisanih ciljeva bio je zauzimanje cijele regiju Donbasa, koju čine Donjecka i Luganska oblast. Rusi su se posljednih mjeseci fokusirali upravo na Časov Jar, koji je prije rata imao oko 12.000 stanovnika.

Pad Časov Jara, koji je smješten na uzvisini, bi ukrajinske gradove u Donbasu učinio još ranjivijima na ruske napade.

Prema američkom Institutu za ratne studije, rusko zauzimanje Časov Jara bilo bi "operativno značajno".

Ono bi, naime, ruskim snagama dalo povoljne položaje za pokretanje ofanziva na Kontantinovku i Družkovku, gradove koji čine južni dio ukrajinskog obrambenog pojasa.

Kako je danas objavio ukrajinski Glavni štab, ruske snage su se danas od zore u tri navrata pokušale približiti obrambenoj liniji kod Časov Jara i Klišijevke.

24. mehanizirana brigada, koja je nedavno poslana u Časov Jar, sinoć je objavila da je "situacija u grad i oko njega je izuzetno teška".

"Neprijatelj stalno organizuje masovne frontalne napade, a takođe pokušava zaobići naselje sa sjevera i juga", objavili su ukrajinski branioci, te dodali da ruske snage "nemilosrdno granatiraju" to područje.

Neuspjesi Ukrajine u proteklih nekoliko mjeseci doveli su do toga da su SAD bile prisiljene preispitati svoje stajalište o korištenju doniranog oružja na ruskom teritoriju.

Pentagon je dao dopuštenje snagama da koriste američko oružje na vojnim ciljevima u Rusiji bilo gdje preko granice, a ne samo na ruskoj teritoriji u blizini Harkova na sjeveru Ukrajini, gdje su Rusi nedavno otvorili novi front.

Dozvolu je prošlog mjeseca dao predsjednik Džo Bajden, a zvaničnic su u to vrijeme rekli da se odnosi samo na ciljeve u blizini Harkova. Pentagon je juče potvrdio rekao da nije ograničen na područja u blizini grada.

(Index..hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije