Svijet

Ukrajinski novinar pisao o vojnoj korupciji, pa dobio poziv za vojsku

Ukrajinski novinar pisao o vojnoj korupciji, pa dobio poziv za vojsku
Foto: Tanjug | Ukrajinski novinar pisao o vojnoj korupciji, pa dobio poziv za vojsku

KIJEV – U Ukrajini je izbio skandal nakon što je novinar ukrajinskog antikorupcijskog istraživačkog portala slidstvo.info, koji je istraživao korupciju u Oružanim snagama Ukrajine dobio poziv za vojsku.

Oleksandr Sirski, načelnik generalštaba ukrajinske vojske, osudio je ovaj potez vojnih vlasti, za koji je ustvradio da predstavlja pritisak na istraživačko novinarstvo u Ukrajini.

Kako piše Međunarodni institut za istraživanje rata (ISW), koji objavljuje dnevne izvještaje o stanju na ukrajinskom ratištu, za ovaj skandal su najvjerovatnije odgovorni pripadnici ukrajinske službe sigurnosti, za koje se ističe da su možda namjerno zastrašili ukrajinskog novinara koji istražuje korupciju tako što su urgirali da se novinaru izda poziv za vojsku.

"Ukrajinsko izdanje slidstvo.info portala objavilo je 6. aprila da je osoblje SBU-a možda dalo instrukcije zaposlenima u vojnom uredu da dostave pozive za mobilizaciju novinaru slidstvo.info koji je istraživao korupciju u odjelu za kibernetičku sigurnost SBU. General Sirski je osudio skandal zastrašivanja, kao i bilo kakve pokušaje ukrajinskih vojnih zvaničnika da zastrašuju ili na drugi način ugrožavaju integritet novinara i 7. aprila naredio zvaničnu istragu o ovom incidentu", piše ovaj institut.

ISW je u jutrošnjoj procjeni istaklo da je korupcija idalje jedan od glavnih problema u ukrajinskim nastojanjima da se suprotstave ruskoj invaziji, te naglašavaju da bi ukrajinski zvaničnici morali da se aktivno bave problemom korupcije, a da bi u te svrhe trebalo da koriste ukrajinsko građansko društvo i nezavisne istraživačke novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije