Svijet

Zakazana i treća sjednica Savjeta bezbjednosti zbog Izraela i Palestine

Zakazana i treća sjednica Savjeta bezbjednosti zbog Izraela i Palestine
Foto: Ilustracija | Zakazana i treća sjednica Savjeta bezbjednosti zbog Izraela i Palestine

NJUJORK - Savjet bezbjednosti UN-a održaće treću sjednicu u ovoj nedjelji o izraelsko-palestinskim sukobima, a za razliku od prethodnih, sastanak u petak treba da bude otvoren za javnost.

Tunis, Norveška i Kina zatražile su da se u petak zakaže još jedan vanredni sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a povodom pogoršanja neprijateljstava između Izraela i Palestinaca, uprkos stalnom američkom otporu da ovo tijelo preuzme aktivnu ulogu u rješavanju sukoba, prenosi "Tajms of Izrael".

Na prethodnim sjednicama, SAD su se suprotstavile zajedničkim izjavama SB za koje su navele da bi bile "nekorisne" za obustavljanje nasilja, a nova sjednica bi trebalo da bude javna uz učešće Izraela i Palestinaca, na osnovu izjava diplomata, navodi izraelski list.

Savjet je od ponedjeljka već održao dvije video-konferencije iza zatvorenih vrata, a SAD, bliski aveizraelski sznik, usprotivile su se usvajanju zajedničke deklaracije, za koju su navele da neće pomoći u smirivanju tenzija.

Prema diplomati koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, Palestinci su lobirali da se i treći sastank SB UN održi za manje od nedjelju dana, a Izrael je insistirao na tome da se Savjet bezbjednosti ne miješa u sukob, što je zahtjev s kojim se Vašington do sada slagao.

Prema nekoliko izvora, 14 od 15 članova Savjeta bilo je za usvajanje zajedničke deklaracije ranije u srijedu čiji je cilj smanjenje napetosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije