Svijet

Zelenski: Vjerujem da neće biti rata sa Rusijom, ali bićemo spremni

Zelenski: Vjerujem da neće biti rata sa Rusijom, ali bićemo spremni
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Preš Office via AP | Zelenski: Ne bojimo se, ne dugujemo i ništa nećemo dati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da vjeruje da "neće biti rata" sa Rusijom, ali je upozorio da će Ukrajina biti spremna ukoliko ruska vojna agresija protiv njegove zemlje eskalira.

"Razumijemo da neće biti rata. Neće biti sveopšteg rata protiv Ukrajine i neće biti široke eskalacije iz Rusije. Ako bude, onda ćemo Ukrajinu postaviti na ratnu osnovu", dodao je on, prenosi italianpost.

Izjava Zelenskog usljedila je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio svoju odluku da prizna separatističke regione Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku.

Ukrajinski predsjednik je ruske akcije opisao kao formu "legalne agresije" kako bi se stvorila "snažna osnova" za moguću dalju vojnu eskalaciju u otcepljenim regionima pod kontrolom Rusije.

Govoreći na konferenciji za medije u Kijevu, Zelenski je rekao da akcije Rusije predstavljaju "napad na suverenitet i teritorijalni integritet" Ukrajine, ali je pozvao na dalji dijalog između dvije države.

"Pozivamo Rusiju, i to ne prvi put, da rješi ova pitanja dijalogom, da sjedne za pregovarački sto. Spremni smo da pregovaramo na bilo kojem forumu, i Rusija to zna", rekao je Zelenski.

Uprkos pozivima da se nastavi sa diplomatskim naporima, Zelenski je istakao da je primio zahtjev ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova da razmotri prekidanje diplomatskih odnosa sa Rusijom.

"Razmisliću o tome, i ne samo o tome, već i o efikasnim akcijama koje možemo da preduzmemo u vezi sa eskalacijom Rusije", rekao je on.

Inače, Zelenski obratio se naciji rano u utorak rekavši da "ne dugujemo nikome i nikome ništa nećemo dati" nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin sinoć potpisao ukaz o priznanju Luganske i Donjetske Narodne Republike, prenosi CNN.

"Mi smo na svojoj zemlji, ničega i nikoga se ne bojimo, nikome ništa ne dugujemo, nikome ništa nećemo dati. Uvjereni smo u to", rekao je Zelenski u svom video-obraćanju, dodajući da je taj potez kršenje "nacionalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine".

On je danas rekao da razmatra prekid diplomatskih odnosa s Rusijom, optuživši je za nastavak "vojne agresije protiv Ukrajine".

"Primio sam zahtjev ministarstva spoljnih poslova da razmotrim pitanje prekida diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije. Smjesta ću razmotriti to pitanje, nakon naše konferencije za novinare", rekao je Zelenski novinarima nakon sastanka s estonskim kolegom.

Zelenski je noćas dodao da će međunarodne granice Ukrajine "ostati kao takve" uprkos "deklaracijama i prijetnjama" Rusije, i rekao je da Ukrajina računa na "jasne i efikasne korake" svojih međunarodnih prijatelja.

On je rekao da je Ukrajina inicirala hitan sastanak sa Normandijskom četvorkom, koja uključuje Njemačku, Rusiju, Ukrajinu i Francusku.

Zelenski je upozorio da Putinov najnoviji potez podriva tekuće "mirne" pregovore i "može značiti jednostrani izlazak Ruske Federacije iz Minskog sporazuma i ignorisanje Normandijskog sporazuma".

Ukrajinski predsjednik je ponovio da Ukrajina želi "mir", iako je "dugo vremena" bila pripremana za ruski akt agresije.

On je građanima države čiji je predsjednik rekao da će se Ukrajina mirno i samouvjereno nositi sa krizom i zahvalio cijeloj naciji na hladnokrvnoj reakciji na najnovija dešavanja, prenosi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije