Svijet

Zelenski: Želimo pobjedu, nezamisliv sastanak sa Putinon

Zelenski: Želimo pobjedu, nezamisliv sastanak sa Putinon
Foto: Tanjug/AP | Zelenski: Želimo pobjedu, nezamisliv sastanak sa Putinon

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja odlučna da pobjedi u ratu sa Rusijom i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaramo sa predsjednikom Ruske Federacije, jer on ne drži svoju riječ. Nemamo poverenja u njega", rekao je Zelenski u intervjuu za  američki CNN.

On je ponovio stav Kijeva da Rusija treba prvo da napusti teritoriju Ukrajine i da se onda može tražiti format za organizovanje diplomatskih pregovora.

Zelenski  je saopštio da je "veoma zahvalan" na posjeti Kijevu američkog predsjednika Džozefa Bajdena prošlog mjeseca.

"To je važan signal cijelom svijetu da nas SAD podržavaju. I mislim da SAD vjeruju da ćemo pobijediti", rekao je ukrajinski predsjednik.

Na pitanje da li očekuje da će SAD poslati Ukrajini borbene avione F-16, Zelenski je kazao da je "pitanje borbenih aviona teško" i da Kijev "čeka da se ova odluka donese".

"Ovo nam je zaista potrebno i apelujemo na predsednika Bajdena da SAD počnu da obučavaju ukrajinske pilote, što mi je on i rekao da će se na tome raditi. Vjerujem da će nam SAD dati šansu da branimo naše nebo", izjavio je Zelenski.

On je uvjeren da bi borbeni avioni mogli da odluče pobjedu Ukrajine u ratu sa Rusijom, ali i da Bajden i njegovi saradnici smatraju da avioni "nisu potrebni" u ovom trenutku.

Zelenski je govorio i o višemjesečnim sukobima koji se vode oko Bahmuta i naveo da je Kijev čvrsto riješen da brani ovaj grad iz strateških razloga.

Upozorio je da će Rusija imati "otvoreni put" kroz istok zemlje ako osvoji Bahmut.

Zelenski je rekao da je to za Ukrajinu "taktički važno" i naveo da je vojni vrh jedinstven u svojoj odluci da zadrži trupe u gradu i produži odbranu grada, koji je na ivici da padne u ruke ruske vojske posijle meseci napada.

Zelenski je pozvao i predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija da poseti Ukrajinu, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom na terenu, što je, kako CNN navodi, poziv koji dolazi u trenutku podjela u Republikanskoj partiji oko toga da li SAD treba da nastave da pružaju pomoć zemlji koja je napadnuta od Rusije.

Makarti je za CNN izjavio da ne planira da poseti Ukrajinu i naveo da Bajden nije reagovao dovoljno brzo da pomogne toj zemlji.

Republikanac iz Kalifornije je naglasio da podržava Ukrajinu, ali ne i  "blanko ček" za Kijev, navodi američka televizija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se tokom razgovora za CNN zahvalio gruzijskim građanima što su tokom demonstracija u utorak i sredu nosili zastavu njegove zemlje.

"Želim da se zahvalim svima koji ovih dana nose ukrajinske zastave na trgovima i ulicama Gruzije. Želim da vam se zahvalim na našoj himni koja je odsvirana u Tbilisiju. Ovo je gest poštovanja Ukrajine i želim da izrazim svoje iskreno poštovanje prema Gruziji", rekao je Zelenski.

On je saopštio da Ukrajina želi članstvo u Evropskoj uniji, ali da takođe želi da tamo budu Gruzija i Moldavija, kao i da je uvjeren da će se to desiti.

Ukrajinski lider je govorio i o tome kako se on i njegova porodica nose sa ratom, koji je ušao u drugu godinu.

"Moja kćerka se upisala na univerzitet i tamo studira, a moj sin pohađa školu u Ukrajini. Oboje su u zemlji. Veoma su slični drugoj ukrajinskoj djeci. Živimo sa sirenama", izjavio je Zelenski.

On je na kraju rekao da Ukrajina želi da se rat okonča i da je odlučna da pobijedi u ovom sukobu.

"Želimo pobjedu. Ne želimo da se navikavamo na rat, ali smo se navikli na izazove. Svi žele jedno, da se rat okonča", naglasio je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije