Svijet

Zelenski kritikovao Šolca

Zelenski kritikovao Šolca
Foto: Tanjug/AP | Zelenski kritikovao Šolca

BRISEL - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oštro je kritikovao njemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbijedi krstareće rakete njemačke proizvodnje Taurus i sugerisao da je oklijevanje zasnovano na njegovoj želji da zadrži oružje za odbranu Berlina od prijetnje iz Rusije.

"Koliko ja razumijem, kancelar vjeruje da je, pošto je on predstavnik nenuklearne države, ovo je najmoćnije oružje koje Njemačka ima", rekao je Zelenski o raketama Taurus u intervjuu za Aksel Springer, matičnu kompaniju portala Politiko.

"Podijelio je sa mnom da ne može da ostavi svoju zemlju bez tako moćnog oružja", dodao je Zelenski.    

Njemačka vlada, međutim, predstavlja svojoj javnosti sasvim drugačiju logiku o neslanju oružja, navodi portal.

Šolc je uporno odbijao da pošalje rakete Taurus u Ukrajinu, rekavši u izjavama da bi takav potez mogao da dovede do eskalacije rata i čak da uvuče Njemačku u direktan sukob sa Rusijom.

Ukrajinci žele da njemačkim raketama Taurus, koje imaju domet od oko 500 kilometara i nose moćnu bojevu glavu, gađaju ciljeve duboko iza linija fronta, kao što je Kerčki most koji povezuje Rusiju i Krim.

Međutim, komentari Zelenskog, ako je Šolc u potpunosti shvaćen, sugerišu da postoji motivacija koju kancelar nije javno iznio ili barem objašnjenje koje je Šolcu možda bilo najprijatnije da pruži Zelenskom: da je Berlinu potrebno oružje da odvrati ruskog predsjednika Vladimira Putin od napada Njemačke, navodi Politiko.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije