Svijet

Zelenski se obratio Bajdenu, u Kongresu pozdravljen aplauzom

Zelenski se obratio Bajdenu, u Kongresu pozdravljen aplauzom
Foto: Tanjug/Sarah Silbiger, Pool via AP | Zelenski se obratio Bajdenu, u američkom Kongresu pozdravljen aplauzom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otvorio je svoje obraćanje američkom Kongresu pohvalivši hrabrost ukrajinskog naroda i rekavši da se o sudbini njegove zemlje odlučuje upravo sada - usred ruske invazije.

Uoči svog obraćanja ispraćen je ovacijama američkih poslanika.

"Glavni grad Kijev je svaki dan pod raketnim i vazdušnim napadima ruskih trupa. Ali ne odustaje. Ukrajina je u najgorem ratu od Drugog svjetskog rata", rekao je Zelenski.

"Imam čast pozdraviti vas u ime ukrajinskog naroda, hrabrog i slobodoljubivog naroda koji se osam godina odupire agresiji. Trenutno se odlučuje o sudbini naše zemlje. Sudbina našeg naroda, gdje će Ukrajinci biti slobodni, hoće li moći sačuvati svoju demokratiju... Rusija je napala ne samo nas, ne samo zemlju, ne samo gradove, krenula je u brutalnu ofanzivu protiv naših vrijednosti", rekao je.

Pozvao je SAD na akciju

Pozvao je SAD da "učini više" za Ukrajinu.

"U najmračnijem vremenu za našu zemlju, pozivam vas da učinite više. Potrebni su novi paketi sankcija, stalno, svake sedmice, dok se ruski vojni mašinerija ne zaustavi", rekao je.

Zelenski je između ostalog rekao da bi SAD trebao sankcionisati sve ruske političare koji ostaju na svojim pozicijama i ne prekidaju veze s onima koji su protiv Ukrajine.

Poručio Bajdenu: Biti svjetski vođa znači biti vođa mira

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski direktno se obratio američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu u svom govoru pred Kongresom, pozivajući ga da bude "vođa mira".

"Ne vidim smisla u životu ako ne može zaustaviti smrt. I ovo je moje glavno pitanje vođi naroda. Obraćam se predsjedniku Bajdenu: Vi ste vođa nacije, vaše velike nacije. Želim vam da budete vođa svijeta. Biti vođa svijeta znači biti vođa mira", rekao je Zelenski.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije