Košarka

Bh. košarkaši: Bez pojačanja teško da možemo bilo šta

Bh. košarkaši: Bez pojačanja teško da možemo bilo šta
Foto: Ilustracija | Bh. Košarkaši: Bez pojačanja teško da možemo bilo šta

Muška seniorska košarkaška reprezentacija BiH igraće u Grupi E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini zajedno sa selekcijama Francuske, Rusije i Belgije, odlučeno je danas žrijebom u Minhenu. Prvu utakmicu "zmajevi" će odigrati 24. novembra s Rusijom.

Može se reći da bh. košarkaši koji su pretkvalifikacije završili na drugom mjestu nisu imali sreće prilikom žrijeba, a u bh. taboru su se potajno nadali da budu smješteni u nešto lakšu Grupu C. Selektor Duško Vujošević, koji se nalazi na liječenju u Beogradu, takođe smatra da nam ni žrijeb ni raspored utakmica nisu bili naklonjeni.

"Svi smo apsolutno svesni da smo u sastavu kome smo nastupali napravili veliki uspeh. Jedan kriterijum moramo da imamo kada je u pitanju najbolja ekipa koju možemo da sastavimo i ona koju smo sastavili. Ova ekipa je pokazala entuzijazam, borbenost, veliku emociju sa dosta prostora za napredovanje. Međutim, kada je u pitanju neki mentalni kvalitet to sigurno nije nešto što je posebno impresivno", kazao je Vujošević i dodao:

"Kada je u pitanju žreb, rekao bih da nismo imali sreće, jer zaista ima lakših grupa, prije svega ona gde se nalaze Kosovo, Poljska, Mađarska i Holandija. Ipak, u ovom odnosu snaga, čak i da smo u toj grupi, svaki prolazak dalje bio bi iznenađenje."

On je mišljenja da već sada treba praviti strategiju za ono što ih čeka u kvalifikacijama.

"Treba osmisliti strategiju u smislu da li tim može da se pojača. Uvek kad se priča o ovom terminu, to je kraj novembra, nepoznanica je sastav ekipa. Ekipe koje igraju Euroligu i ekipe koje imaju igrače iz NBA neće biti u punom sastavu, što nam otvara ne znam kakvu šansu i priliku. Ovaj uspeh je uradio dosta toga da košarka u BiH ostane živa i bitna. Na osnovu tog rezultata bi trebalo pojačati programe vezane za reprezentaciju - u finansijskom i u strateškom smislu", mišljenja je Vujošević.

Kaže da je podmlađena reprezentacija temelj za budući razvoj i napredak.

"Treba videti da li se reprezentacija može pojačati, a da se ne izgube entuzijazam i borbenost. Ako neko misli da svojim prostim prisustvom nekog čašćava, a ne dođe na pripreme da radi i da se bori, nije nam potreban. Ovi momci koji su igrali su osnova buduće reprezentacije BiH, koja se stvara kroz ovakva takmičenja i koja bi trebalo da bude spremna za Evropsko prvenstvo ili za neki drugi ciklus. U ovakvom sastavu nećemo biti posebno konkurentni. Ne treba praviti iluzije da je bez nekih pojačanja moguće napraviti ozbiljniji rezultat i kasnije", poručio je Dule.

Džanan Musa nije bio previše nezadovoljan grupom.

"Bilo je dosta jačih grupa i imamo svoju šansu uz dobru atmosfru i odaziv svih igrača. Selektor će se oporaviti i u uz pomoć navijača i svih onih koji vjeruju u nas možemo ostvariti naše ciljeve", kazao je najbolji bh. košarkaš u proteklim pretkvalifikacijama.

Po tri najbolje ekipe iz svih grupa će u drugi krug, a po tri najbolje ekipe iz novoformirane četiri grupe će se plasirati na SP u Kinu. Kvalifikacije počinju 23. novembra 2017, a završavaju u februaru 2019.

Grupa A

Crna Gora, Slovenija, Španija, Bjelorusija

Grupa B

Turska, Latvija, Ukrajina, Švedska

Grupa C

Poljska, Litvanija, Mađarska, Kosovo

Grupa D

Italija, Hrvatska, Rumunija, Holandija

Grupa E

Belgija, Francuska, Rusija, BiH

Grupa F

Češka, Island, Finska, Bugarska

Grupa G

Njemačka, Srbija, Gruzija, Austrija

Grupa H

Izrael, Grčka, Velika Britanija, Estonija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije