Košarka

Svjetsko prvenstvo u košarci - Kina 2019.

Brazil zaustavio Janisa i srušio Grčku

Brazil zaustavio Janisa i srušio Grčku
Foto: FIBA | Brazil zaustavio Janisa i srušio Grčku

Košarkaši Brazila su napravili veliko iznenađenje i savladali Grčku u drugom kolu Grupe F Svetskog kupa u Kini rezultatom 79:78.

Izabranici selektora Aleksandra Petrovića su bili u zaostatku na poluvremenu, ali su sjajnom 3. četvrtinom uspjeli da stignu do preokreta i u posljednjih deset minuta su samo potvrdili trijumf.

Fantastičnu partiju je za pobjednički tim pružio Anderson Varežao sa 22 poena i 10 skokova.

Sa klupe je veliki doprinos dao Markinjoš Sousa sa 15 poena, dok su dvocifreni učinak imali Aleks Garsija (13 poena) i Leandro Barbosa (12 poena).

Na drugoj strani se istakao Jorgos Printezis sa 20 poena, Nik Kalates je upisao 16 uz 7 skokova i 4 asistencije, dok je Kostas Slukas upisao 7 poena i 10 uspješnih dodavanja.

Van ritma je bio Janis Adetokumbo, upisao je 13 poena, ali je uspio da uputi svega sedam šuteva iz igre.

Grčka je dobro startovala meč, ali je poslije faula u napadu dosuđenom košarkašu Milvokija Brazil uspio da povede prvi put na meču sa 11:9.

Tim selektora Tanasisa Skurotopulosa su uspjeli da se vrate u ritam i dobiju prvu dionicu sa 19:15, a i drugi kvartal im je pripao, rezultatom 21:15.

Serijom 6:0 na startu drugog poluvremena Brazil je uhvatio priključak, a poenima Garsije i do prednost od pola koša na sredini treće dionice.

U posljednju četvrtinu se ušlo sa tri poena viška na kontu Brazila, a Grčka je na momenat povela košem Slukasa, međutim Petrovićev tim je nastavio sa odličnom igrom.

Trojkom Printezisa na 35 sekundi do kraja Grčka je stigla na 76:76, ali je poslije tajm-auta Barbosa pripremio koš za Varežaa. Posle prekršaja Souse lopta je iz auta išla na zakucavanje Adetokumbu, ali je njega na obruču zaustavio Bruno Kaboklo.

Poenima Andersona Varežaa i Leandrinja Barbose Brazil stiže do prednosti od 79:76, da bi na svega 2 sekunde prije kraja utakmice Didi Luzada faulirao Kostasa Slukasa pri pokušaju šuta sa tri četvrtine terena.

Slukas je ubacio dva slobodna bacanja, da bi treće sa cilindra skinuo Kristijano Felisio i tako donio veliku pobjedu ekipi Brazila nad Grčkom, rezultatom 79:78. Pored pomenutog Varežaa, istakli su se Markinjos sa 15 poena, Aleks Garsija sa 13, koliko je imao i iskusni Leandrinjo Barbosa.

Janis Adetokumbo je imao 13 postignutih poena uz svega 3/7 iz igre, dok je Kalates postigao 16, a Jorgos Printezis 20 poena.

Brazil i Grčka sada dijele drugo mjesto na tabeli sa po jednom pobedom i porazom, dok je prvoplasirana reprezentacija Novog Zelanda sa dvije pobede, a posljednja je Crna Gora bez pobjeda.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije