Košarka

Dragić i Dončić deklasirali Francusku

Dragić i Dončić deklasirali Francusku
Foto: Tanjug/AP | Dragić i Dončić deklasirali Francusku

Košarkaški Slovenije deklasirali su Francusku rezultatom 95:78 u petom kolu grupe A ovogodišnjeg Evrobasketa.

Slovenija je odigrala još jedan fantastičan meč, zadržala maksimalan učinak i obezbijedila prvo mjesto pred osminu finala.

Ekipa Igora Kokoškova je od samog starta bila bolji rival na terenu, poslije prve četvrtine imala +6, ali je kontrolu preuzela u drugoj četvrtini u kojoj je protivniku prepustila samo 13 poena.

Već tada je bilo 17 razlike za Slovence koji su išli i do +29, sve do treće dionice, kada je uslijedio veliki pad. Francuzi su razliku spustili na 12 poena, da bi poslije isključujuće lične greške Furnijea, bilo jasno da je utakmica rešena.

Samu završnicu susreta obilježili su nesportski faulovi 'Trikolora', koji nisu mogli da sakriju nemoć i nervozu zbog ubjedljivog poraza.

Ponovo su dominirale dvije najveće slovenačke zvijezde – fantastični Goran Dragić meč je završio sa 22 poena, 8 asistencija i 3 skoka, a Luka Dončić je dodao 15 poena, 9 skokova, 3 asistencije i 2 ukradene lopte. Odličnu podršku pružio je Kremen Prepelič sa 14 poena, jednim više od Vidmara.

U poraženom timu, Nando De Kolo je imao 16, Boris Dijao je dodao 13, a Sarafan jedan manje, piše B92.

Slovenci uz Španiju jedina neporažena selekcija na šampionatu, pa će u osmini finala igrati protiv četvrtoplasirane ekipe iz grupe B.

U drugoj utakmici koja je odigrana danas u isto vrijeme košarkaši Litvanije savladali su Nijemce rezultatom 89:72.

Litvanci su od starta bili u vođstvu, stekli su ga zahvaljujući centrima Motiejunasu i Valančijunasu i dominirali u skoku. Nijemce je u igri držao Denis Šruder, omaleni plejmejker je postigao 19 poena u prvom poluvremenu, poslije nejgovog 'alley oopa' za talentovanog Hartenštajna Njemačka je u finišu druge četvrtine uspjela da povede (43:42), ali Litvanija uz dosta sreće, popularnim "bugarkama" Kuminskasa i Juskevičijusa odlazi na veliki odmor sa četiri poena prednosti, koliko je bilo i posle prvih deset minuta.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Početkom treće četvrtine Litvanci stiču dvocifrenu prednost, međutim Hartenštajn i Bencig tope minus na svega četiri poena zaostatka, ali finiš ovog perioda pripada Litvancima koji zahvaljujući trojci Juskevičijusa o tablu, te poenima Valančijunasa i trojci Ulanovasa u posljednjim trenucima odlaze na velikih +12 na ulazu u poslednji period.

U poslednjih deset minuta utakmice nije bilo neizvjesnosti, na kraju se završilo rezultatom 89:72 u korist Litvanije.

Jonas Valančijunas je bio igrač utakmice sa 27 poena i 15 skokova, na drugoj strani Denis Šruder 26 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije