Košarka

Letonija dobila Rusiju, Litvanci bolji od Ukrajine

Letonija dobila Rusiju, Litvanci bolji od Ukrajine
Foto: Fiba.com | Letonija dobila Rusiju, Litvanci bolji od Ukrajine

Košarkaši Letonije nanijeli su Rusiji prvi poraz na Evrobasketu i pružili šansu Srbiji da bude prva u grupi D.

Letonci su savladali Rusiju rezultatom 84:69 i tako ispunili prvi uslov da 'Orlovi' završe na čelu grupe i izbjegnu Špance u nokaut fazi.

Sada obje ekipe imaju po tri pobjede i jedan poraz i, ukoliko Srbija opravda ulogu favorita protiv Velike Britanije, stvoriće se trougao sa identičnim skorom.

Takođe, Letonija nije slavila sa više od 17 poena razlike, pa bi, u slučaju trijumfa nad Britancima, srpska selekcija imala najbolji učinak.

Od početka utakmice viđena je velika borba, Letonci su bolje krenuli, ali su Rusi došli do preokreta sredinom prve četvrtine i diktirali tempo. Na snazi je bila "rezultatska klackalica", najviše zbog toga što se najbolji igrač Rusije Aleksej Šved mučio sa šutem (0-6 trojke u početku).

Međutim, sredinom druge dionice se razigrao Timofej Mozgov, pokrenuo seriju 7:0 i 'Zbornaja' je stigla do dvocifrene prednosti.

Ni Letonci se nisu istakli sa distance, pa su pokušavali da kontrama i poenima iz reketa uhvate priključak. Strelnieks je vezao pet poena, a onda su Porzingis i Smits vratili egal. Finiš trećeg kvartala bio je u znaku momaka u bordo dresovima koji su trojkom Time preokrenuli, da bi Kulagin u poslednjim sekundama pogodio izjednačenje, pred odlučujućih 10 minuta.

Posljednja četvrtina počela je odličnom igrom Bagackisove ekipe, koja je prvenstveno preko Davisa Bertansa, Time i Mejersa stigla do pet poena viška. Letonci su veoma lako probijali prvu liniju odbrane i u sljedećih nekoliko minuta poentirali iz reketa gotovo svaki put.

Na tri i po minuta do kraja, Tima je pogodio dva od tri slobodna bacanja i donio dvocifrenu prednost. Šved je pokušavao da trojkama vrati svoj tim, ali nije bilo vremena i Rusija je prvi put poražena.

Ipak, ni tu nije bio kraj drame, pošto su svojom glupošću Rusi dozvolili protivnicima šansu da oni dođu do prvog mjesta. Dvije sekunde prije kraja susreta, poslije promašaja, Bertans je fauliran prilikom postizanja koša. Namerno je promašio kako bi dobili šansu da stignu tih famoznih 17 razlike, ali je Zubkov blokirao Mejersa i veliki kamen sa srca 'Orlova', koji su stajali pored terena i gledali završnicu, konačno je pao.

Ranije danas Reprezentacija Litvanije savladala je Litvaniju sa 94:62 u četvrtom kolu grupe B Evropskog prvenstva.

"Baltički gigant" očekivano je dominirao na ovoj utakmici i zabilježio treći trijumf.

Jonas Valančunas bio je najefikasniji sa 22 poena i 14 skokova, dok je Kuzminskas ubacio 17, a Gecevečijus 11.

U poraženom sastavu, Artem Pustovij je bio dominantan sa 29 poena i 8 skokova.

Reprezentacija Crne Gore pobijedila je Češku sa 88:75 u četvrtom kolu grupe C Evropskog prvenstva.

Izabranici Bogdana Tanjevića ostvarili su važan trijumf i sada imaju skor od dvije pobjede i dva poraza.

Crnogorci su odigrali najbolju utakmicu na šampionatu, pošto su već od starta meča napravili veliku razliku. Na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 49:34.

U nastavku utakmice, Crna Gora je odradila dobar posao, sačuvala prednost i došla do zasluženog trijumfa, 88:75.

Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Nikola Vučević sa 17 poena i 14 skokova, dok je odličan bio i Ivanović sa istim brojem poena i dve asistencije.

Kod Češke, Satoranski je imao učinak od 14 poena i 11 asistencija.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije