Košarka

Mulaomerović: Hrvatska favorit za medalju na EP

Mulaomerović: Hrvatska favorit za medalju na EP
Foto: Ilustracija | Mulaomerović: Hrvatska favorit za medalju na EP

Hrvatska košarkaška reprezentacija biće jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje na Eurobasketu. Po mom mišljenju Hrvati nikad nisu imali bolju individualnu i timsku ekipu, kaže Damir Mulaomerović, svojevremeno jedan od najboljjih plejmejkera Evrope i bivši reprezentativac Hrvatske.

Nekadašnji selektor BiH i doskorašnji trener Ci-bone, koji iza sebe u dresu Hrvatske ima odi-grana četiri Eurobasketa, smata da Hrvatska pod palicom Aleksandra Petrovića može daleko dogurati na Evropskom prvenstvu (počinje 31. avgusta).

"Cijela ta situacija s otkazima i povredama igra-ča u drugim selekcija stavila je Hrvatsku u krug favorita. Bojan Boganović i Dario Šarić su lideri ekipe, ali moraće im se pridružiti i ostali. Dobra stvar je što će u rotaciji biti i Dragan Bender. S klupe ih sjajno vodi Petrović, koji ima svoju filo-zofiju. Dobro ga znam i mislim da je on pravi čovjek za ovaj posao. Zna kako treba voditi ekipu", smatra bivši prvotimac brojnih evropskih timova, među kojima su Real i Panatinaikos, s kojim je u sezoni 2001/2002. osvojio titulu prva-ka Evrope.

NN: Kako gledate na brojne izostanke veli-kih zvijezda i koliko će se to odraziti na kva-litet EP?

MULAOMEROVIĆ: Za gledaoce će se sigurno odraziti, možda i na kvalitet takmičenja. Među-tim, ne vidim da neće biti zanimljivo. Mnogo tih igrača iz NBA ima dosta fanova, tako da mnogi bi voljeli vidjeti sve te evropske zvijezde u svo-jim reprezentacijama. Poznato je da postoji taj problem na relaciji FIBA - NBA. Cijela ta situ-acija je pomalo nejasna, neki to brane, neki ne. U svakom slučaju mislim da će se u narednom periodu morati riješiti neke stvari kako bi se svi držali striktnih pravila.

NN: Srbija, koja slovi za jednog od favorita, je ostala bez Miloša Teodosića. Koliko će se njegov izostanak odraziti na igru "orlova"?

MULAOMEROVIĆ: Ne treba puno trošiti riječi o Teodosiću i koliko je bitan za reprezentaciju. Radi se o jednom od najboljih plejmejkera u za-dnje vrijeme. On je mnogo davao reprezentaci-ji, kako karakterno, tako i kvalitetom. Sigurno je da će ovo pogoditi Srbiju i da će teško biti nado-knaditi njegov izostanak, kao i izostanak još ne-kih igrača. Ipak, Srbija uvijek ima sjajne indvi-dualne igrače, sada će vjerovatno Stefan Jović dobiti veću minutažu. Bez obzira na sve radi se o kvalitetnoj selekciji, koju vodi Aleksandar Đor-đević, čiji rad veoma cijenim. Srbiju svakako vi-dim kao kandidata za medalju.

NN: Gdje vidite Sloveniju i Crnu Goru?

MULAOMEROVIĆ: Slovence sam gledao u pri-premama i smatram da imaju dobar tim poja-čan najboljim mladim igračem Evrope Lukom Dončićem. Tu je i Goran Dragić, a veliki kvalitet im donosi i selektor Igor Kokoškov, koji već ne-ko vrijeme radi s momcima. Ne treba ih potcije-niti, a kada je borba za medalju u pitanju tu bih dao prednost Hrvatskoj i Srbiji. Crna Gora je ta-kođe ozbiljna ekipa. Dolaze sa sjajnom visokom linijom Nikolom Vučevićem i Bojanom Dubljevi-ćem. Tu je Tajris Rajs, tako da Crnogorci mogu iznenaditi dosta ekipa. Sve će se rješavati u drugoj fazi takmičenja.

NN: Koga još vidite u borbi za sami vrh?

MULAOMEROVIĆ: Tu su tradicionalno Španija i Francuska. O Špancima ne treba puno pričati, nedostajaće im Serhio Ljulj, ali zato je tu Čačo Rodrigez. Oni imaju na svakoj poziciji po neko-liko kvalitetnih rješenja, te se s pravom svrsta-vaju među favorite.

NN: Bili ste u Americi kao član stručnog štaba u Bruklin Netsima. Kakvi su utisci?

MULAOMEROVIĆ: Sjajno i veliko iskustvo. To je druga dimenzija, treninzi, utakmice, organi-zacija. Naučio sam dosta, imao sam priliku da radim s legendarnim Kenijem Atkinsonom. Ne može se to iskustvo prenijeti riječima.

Čeka na angažman

NN: Nakon odlaska iz Cibone još ste bez kluba. Ima li ponuda?

MULAOMEROVIĆ: Imao sam dvije ponude iz Turske, prije svih iz Banvita, ali nije došlo do saradnje. Još čekam pravu ponudu.

Podrška"zmajevima"

NN: Da li ste pratili nastupe bh. reprezenta-cije u pretkvalifikacijama za Mundobasket?

MULAOMEROVIĆ: Gledao sam utakmice i mo-gu reći da su momci odigrali sjajno pod palicom Duška Vujoševića, koji je vrhunski trener i psiho-log. Odradili su sjajan posao i sigurno je da će ovo biti još veći podstrek za mladu ekipu, kojoj treba dati podršku. Takođe, želim što brži opora-vak Duletu, velikom pedagogu i čovjeku. On je dugoročno i najbolje rješenje za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije