Košarka

Novicki i Gasol dobili nasljednika: Finski 'ubica' dječijeg lica zapalio Evrobasket

Novicki i Gasol dobili nasljednika: Finski 'ubica' dječijeg lica zapalio Evrobasket
Foto: Ilustracija | Novicki i Gasol dobili nasljednika: Finski 'ubica' dječijeg lica zapalio Evrobasket

Lauri Markanen (20) mladi, ali još mladolikiji centar Finske te novi igrač Čikago Bulsa, oduševljava na prvenstvu Evrope, na kojem ga upoređuju sa Dirkom Novickim i Pau Gasolom. Ali u njegovim godinama ni ta dvojica velikana nisu igrala ovako dobro.

Finska je jedan od četiri organizatora Evrobasketa, pa je u zemlji gdje su inače sportski heroji skijaški skakači, hokejaši, vozači formule i relija, košarka odjednom došla u prvi plan. A da tamo i ostane, brine se reprezentacija predvođena novim junakom nacije koji se čini nasljednik Nikanena, Ahonena, Hakinena, Raikonena, Makinena i Litmanena.

Markanen je ključni igrač tima kojeg je užitak gledati zbog njegovih igara, ali i zato što Finci garantuju maksimalna uzbuđenja.

Nakon tri kola u grupi EP-a, do obje pobjede došli su u produžecima, dok su od Slovenije izgubili u "infarktnoj završnici."

Najnoviju pobjedu Markanen i društvo izborili su nevjerovatnim preokretom i u drugom produžetku protiv Poljske (90:87), iako su 51 sekundu prije kraja regularnog dijela gubili čak osam razlike.

Ali tada nastupa Markanen. 15 sekundi prije kraja pogodio je sva tri slobodna bacanja. Deset sekundi prije kraja, kod 66:64 za Poljsku, ukrao je loptu, zaletio se preko cijelog terena i zakucao za produžetak. Poljaci su bili nadomak pobjedi i u prvom produžetku kad je Sloter pogodio za njihovo vodstvo 78:76, a ostalo je 13 sekundi do kraja. Međutim, ponovo je hladan bio Markanen koji je tri sekunde prije kraja pogodio za 78:78 i drugi produžetak.

Tamo je postigao šest od 12 koševa Finske i postao najzaslužniji za drugu pobjedu jednog od domaćina prvog kruga Evrobasketa. Markanen je utakmicu završio s 27 koševa, devet skokova, dvije asistencije te po jednom krađom i blokadom.

"Sad ste vidjeli koliko je poseban", komentisao je nakon utakmice finski selektor Henrik Detman. S obzirom na to da je godinama radio s Dirkom Novickim u reprezentaciji Njemačke, novinare je itekako zanimalo Detmanovo mišljenje o poređenju njemačkog velikana i njegovog finskog nasljednika.

"Govorimo o igračima u različitim erama. Ima jako puno sličnosti u načinu kako igraju, ali još ne znamo hoće li Lauri imati iste radne navike kakve je imao Dirk. Ako bude imao, onda će definitivno dostići njegovu razinu kvalitete. Ima vještinu, brzinu i razumije košarku", rekao je on.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije