Košarka

Novo iznenađenje na startu EP, Finci bolji od Francuza nakon produžetaka

Novo iznenađenje na startu EP, Finci bolji od Francuza nakon produžetaka
Foto: Twitter | Novo iznenađenje na startu EP, Finci bolji od Francuza nakon produžetaka

Jedan od kandidata za visok plasman i šampion iz 2013. Francuska poražena je na startu takmičenja na Evrobasketu protiv domaćina Grupe A Finske, poslije produžetka 86:84.

Domaćin ove grupe od samog starta bio je “našpanovan” i sve vrijeme je iznenađenje "visilo" u vazduhu. Međutim, Francuzi su stalno nalazili način da se primaknu, predvođeni prije svih Nandom De Koloom i Ivanom Furnijeom. Kada su Trikolori imali plus osam u posljednjoj četvrtini, djelovalo je da će bivši evropski šampion prelomiti ovaj meč. Ipak, Finci se nisu predavali, postepeno sustizali protivnika, do potpunog preokreta.

Sjajni Salin je trojkom 70 sekundi prije kraja donio izjednačenje 70:70. Uslijedio je koš Furnijea, ali je završan udarac u četvrtoj četvrtini pripao domaćinu, koji je izborio produžetak preko bivšeg igrača Partizana Džamara Vilsona. Takav slijed događaja bio je velika injekcija samopouzdanja za Fince, koji su minut i 15 sekundi prije kraja produžetka trojkom Laurija Markanena došli do ogromnih 84:79.

Međutim, ni tu nije bio kraj uzbuđenjima. Furnije je trojkom "iz očaja" 26 sekundi donio novo izjednačenje. Ali, bilo je suđeno da Vilson bude junak i on je postigao pobjedonosni koš pet sekundi prije kraja, za najveće iznenađenje dosadašnjeg toka šampionata.

Kod pobjednika najefikasniji je bio Lauri Markanen sa 22 poena, dok je Džamar Vilson postigao 12, ali i one najvažnije, za produžetak i pobjedu. Na drugoj strani fenomenalan je bio Furnije sa 25, a De Kolo je dodao 21 poen, međutim to nije bilo dovoljno za startnu pobjedu. U narednom kolu Francuska igra protiv Grčke, dok Finska igra sa Slovenijom.

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije