Košarka

Počinje Evrobasket 2017: Favorit Španija, krunu vreba i Srbija

Počinje Evrobasket 2017: Favorit Španija, krunu vreba i Srbija
Foto: Ilustracija | Počinje Evrobasket 2017: Favorit Španija, krunu vreba i Srbija

Utakmicama prvog kola danas počinje Evropsko prvenstvo u košarci, koje bi zbog izostanka mnogih zvijezda trebalo da bude najizjednačenije u posljednjoj deceniji. Kao prvi favorit izdvaja se selekcija Španije, koja brani titulu, a u krugu pretendenata za novog vladara Evrope su i Francuska, Srbija i Litvanija.

Glavnu snagu Španije pod košem predstavljaće tandemi braće Paua i Marka Gasola i Vilija i Huana Ernangomeza. Braća Gasol su među najboljim centrima NBA lige u posljednjih deset godina, a Pau je dominaciju u Evropi potvrdio na prošlom Evropskom prvenstvu, kada je gotovo sam doveo Španiju do titule šampiona. Marku je ovo povratak u nacionalni tim nakon tri godine, a mlađani Ernangomezovi talentom predstavljaju zalog za budućnost "crvene furije". Zaduženi za "hranjenje loptama" Gasolovih i Ernangomezovih biće plejmjekerski par Riki Rubio i Serhio Rodrigez. Obojica su odlični razigravači, Rubiova vrlina je i odbrana, dok se Rodrigez ističe preciznim šutom za tri poena.

Grupa ne bi trebalo da predstavlja problem, a pravi izazovi za Špance uslijediće u nokaut fazi kada se ukrštaju s Grupom D, gdje su Srbija, domaćin završnice Turska i Rusija. Glavni aduti Francuske su atleticizam centarske linije, koji ih godinama krasi, kao i ubojiti šuteri spolja poput Nanda de Koloa i Evana Furnijea. Oko De Koloa će se najviše vrtjeti u igri Francuza, a ulogu glavnog kreatora igre imaće novi plejmejker Barselone Tomas Ertel. Razliku u bitnim mečevima iskustvom može da napravi veteran na poziciji krilnog centra Boris Dijao, koji se izdvaja iskustvom i košarkaškim intelektom. "Trikolori" prvi meč turnira igraju večeras od 19 časova protiv jednog od domaćina Finske, koja ne bi trebalo da im pravi velike probleme. Osvajanjem prvog mjesta vjerovatno bi izbjegli Litvaniju i Italiju u osmini finala.

Srbija je reprezentacija koja je pretrpjela najveću štetu izostankom bitnih igrača usljed otkaza i povreda igrača. Nema tu arhitekte uspjeha iz prethodnih godina Miloša Teodosića, Nikola Jokić se zahvalio na pozivu, Nemanja Bjelica će nedostajati kao igrač koji igra odlično na obje strane terena i svojim kreatorskim sposobnostima može mnogo da uradi. Zbog povreda su otapali i Miroslav Raduljica, Marko Simonović, Nemanja Nedović i Nikola Kalinić. Tim Aleksandra Đorđevića, selektora "orlova", se od njegovog dolaska na klupu ističe zajedništvom i timskim duhom, pa je i u skraćenom rosteru konkurentan svakom protivniku. Dobra stvar za Đorđevića je i što je većina igrača iz ekipe posljednjih godina igrala u Crvenoj zvezdi i Partizanu pa se jako dobro poznaju.

Glavni igrač ekipe će biti Bogdan Bogdanović, koji je prethodne sezone osvojio Evroligu s Fenerbahčeom, tokom ljeta potpisao ugovor s NBA ligašem Sakramentom vrijedan 27 miliona dolara i postao najplaćeniji novajlija (ruki) u istoriji najjače lige svijeta. U odsustvu Teodosića "mozak ekipe" trebao bi da bude Stefan Jović, koji je imao odličnu saradnju sa sva tri centra (Boban Marjanović, Ognjen Kuzmić i Vladimir Štimac) tokom igranja u Crvenoj zvezdi. Marjanović bi fizičkom dominacijom mogao da bude jedan od aduta Srbije u napadačkoj produkciji, kako u postizanju poena tako i u ostavljanju prostora saigračima da šutem sa distance rješavaju napade kada je on udvojen. Veliku energiju tokom priprema je pokazao Vladimir Lučić, ali ima težak zadatak da na poziciji krila odmijeni Kalinića. Ovaj tim Srbije je snagu najviše pokazao ne pripremnom turniru "Trofej Beograda", kada su demolirali Grčku 93:61.

Litvanija danas od 17.30 igra prvi meč protiv Gruzije, koja je u pripremnom periodu igrala odlično i pokazala se kao jedana od ekipa koje mogu da iznenade. Kod Litvanaca se ističe NBA tandem pod košem Jonas Valančijunas i Donatas Montejunas, koji šutem spolja može da širi protivničke odbrane. Čini se da organizatori igre Mantas Kalnietis i Arturas Milaknis nisu na nivou ostatka ekipe. Aktuelni evropski viceprvaci su u posljednje vrijeme poznati kao ekipa koja igra sve bolje kako takmičenje odmiče. U drugom valu favorita ističu se Grčka, Turska, Hrvatska i Slovenija. Šanse Grka su značajno opale nakon povrede i otkaza jednog od najboljih igrača svijeta Janisa Antetokumpa. Šansa Turaka je u domaćem terenu, gdje su na krilima fanatične publike posljednja dva velika takmičenja kao domaćini osvojili srebrne medalje (Evropsko prvenstvo 2001. i Svjetsko prvenstvo 2010. godine). Hrvatska je sjajno odigrala pripreme, a igra "kockastih" se najviše zasniva na Bojanu Bogdanoviću, koji može u svakom napadu da "izmisli koš" i svestranoj (ol-raund) igri Darija Šarića. Aleksandar Petrović, selektor Hrvatske, ističe odličan rad na pripremama.

"Radili smo kao životinje, a činjenica da smo u pripremama svaku utakmicu skoro igrali na loptu-dvije dokazuje da smo i mentalno jaki. Dobri smo, baš smo dobri", rekao je Petrović.

Slovenci najviše nade polažu u Gorana Dragića iz Majamija i "čudo od djeteta" Luku Dončića (18) iz Real Madrida. Veliko pojačanje na poziciji krilnog centra dobili su u naturalizovanom Amerikancu Entoniju Rendolfu, Dončićevom saigraču iz "kraljeva". Novog vladara Evrope saznaćemo 17. septembra, kada se u Istanbulu igra finale prvenstva.

Danas na programu

Slovenija - Poljska (12.45), Njemačka - Ukrajina (14.45), Island - Grčka (15.30), Litvanija - Gruzija (17.30), Francuska - Finska (19), Italija - Izrael (20.30)

Grupa A

Helsinki (Finska)

Poljska

Grčka

Francuska

Finska

Island

Slovačka

Grupa B

Tel Aviv (Izrael)

Ukrajina

Izrael

Litvanija

Gruzija

Italija

Njemačka

Grupa C

Kluž (Rumunija)

Hrvatska

Češka

Španija

Crna Gora

Rumunija

Mađarska

Grupa D

Istanbul (Turska)

Velika Britanija

Rusija

Srbija

Letonija

Turska

Belgija

Napomena: Nokaut faza igra se u Istanbulu

Favoriti prema kladionici (kvote)

1. Španija 2,75

2. Francuska 6,50

3. Srbija 6,50

4. Litvanija 11

5. Grčka 16

7. Hrvatska 23

12. Crna Gora 101

Dosadašnji šampioni (top5)

  • Rusija 15
  • Srbija 8
  • Španija 3
  • Litvanija 3
  • Italija 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije