Ostali sportovi

Najčudniji meč u istoriji Igara: Sa tribina ga pratio samo jedan gledalac

Najčudniji meč u istoriji Igara: Sa tribina ga pratio samo jedan gledalac
Foto: N.N. | Najčudniji meč u istoriji Igara: Sa tribina ga pratio samo jedan gledalac

Olimpijske igre u Parizu 1900. po mnogo čemu su bile jednistvene. Osim gomile "neobičnih sportskih nadmetanja" koje su te godine održana, tada je organizovano i, do sada, jedino olimpijsko takmičenje u kroketu!

Takmičilo se desetoro učesnika - sedam muškaraca i tri žene (po čemu je ovo nadmetanje ušlo u istoriju kao jedno od prvih na kome su učešće ravnopravno uzele i žene). Takmičarke u kroketu i učesnice teniskog turnira bile su prve žene na nekim olimpijskim igrama.

Izvještaja i rezultata sa ovog takmičenja ima veoma malo, a kako su svi takmičari osim jednog Belgijanca bili francuski državljani nejasno je i da li je bilo moguće održati pravo olimpijsko nadmetanje.

Ipak, kroket je poražen i na jednom drugom nivou - jednostavno, nije se dopao publici. Zabilježeno je da je prodata samo jedna karta! Kupio ju je stariji engleski gospodin koji je za tu priliku doputovao specijalno iz Nice.

Na kraju, Belgijanac je ispao u kvalifikacijama, pa su svi pobjednici bili Francuzi. Do danas je ostalo nejasno i to da li je francuski par koji je pobijedio u grupnom takmičenju uopšte imao konkurenciju.

Zbog svega navedenog kroket je izbačen iz olimpijskih disciplina.

(Istorijski zabavnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije