Indija Pakistan kriza

Ponovo sukob Indije i Pakistana, ima žrtava

KAŠMIR - Najmanje tri indijska civila su poginula, a dva pakistanska ranjena, tokom razmjene vatre između Indije i Pakistana duž takozvane Linije kontrole, koja dijeli spornu teritoriju Kašmira.

Kašmir se ne smiruje: Poginuo indijski vojnik

U granatiranju pakistanske vojske u Kašmiru poginuo je indijski vojnik, javlja agencija IANS, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Indije.

Indijski mediji tvrde da su Pakistanci ipak mučili zarobljenog pilota

NJU DELHI - Pakistanske vlasti su mučile indijskog pilota Abhinandana Varthamana, koji je zarobljen iznad Kašmira, piše "Hindustan tajms"“, pozivajući se na neimenovani izvor.

Pakistan vraća ambasadora u Nju Delhi

ISLAMABAD - Amabasador Pakistana u Nju Delhiju, koji je povučen tokom posljednjih napetosti između Indije i Pakistana, 14. marta biće vraćen na tu poziciju.

Pakistanska mornarica spriječila pokušaj indijske podmornice da uđe u njene vode

Ratna mornarica Pakistana tvrdi da je otkrila indijsku podmornicu i prekinula njene pokušaje da uđe u unutrašnje vode zemlje, piše list „Daun“, pozivajući se na izjavu pakistanske ratne mornarice.

Kako je odluka jednog čovjeka dovela do višedecenijskih sukoba Indije i Pakistana?

KAŠMIR - Sedmicu na izmaku obilježile su napetosti između Indije i Pakistana. Nakon što je Pakistan oborio dva indijska vojna aviona u Kašmiru, mnogi su pomislili i na mogućnost nuklearnog rata. Napetosti između dvije nuklearne sile traju sedam decenija.

Amerika traži informacije od Pakistana o upotrebi F-16

ISLAMABAD - Amerika traži informacije o tome da li je Pakistan prilikom obaranja letjelice indijskog vojnog vazduhoplovstva koristio borbeni avion F-16 proizveden u SAD, saopštila je danas američka Ambasada u Islamabadu.

U razmjeni vatre poginula četiri civila, od čega dvoje djece

NJU DELHI - U razmjeni vatre između indijske i pakistanske vojske u Kašmiru poginula su najmanje četiri civila, izjavili su danas zvaničnici.

Pakistan oslobodio indijskog pilota, televizije uživo prenosile

NJU DELHI - Komandant indijske avijacije Abinandan Vartaman, kojeg je prije dva dana zarobila pakistanska armija nakon vazdušnog incidenta nad spornim regionom Kašmira, oslobođen je i predat indijskim vlastima.

Indija zabranila najveću vjersku grupu u Kašmiru

KAŠMIR - Indija je zabranila Džama-at e islami, najveću političku i vjersku grupu u indijskom dijelu Kašmira u okviru akcije protiv aktivista koji traže kraj indijske vladavine u tom spornom regionu, a usred najtežeg sukoba između Indije i Pakistana tokom dvije decenije.

Zašto je Kašmir toliko bitan Pakistanu i Indiji?

KAŠMIR - Indija i Pakistan su već 70 godina “zarobljeni” u borbi za Kašmir, a ovonedjeljni nemiri su gotovo doveli gotovo do "tačke bez povratka".

Novi sukob indijskih i pakistanskih vojnika

KAŠMIR - Na tzv. kontrolnoj liniji koja razdvaja Kašmir došlo je do novog sukoba indijskih i pakistanskih vojnika, javlja AP.

Indijski pilot slobodan od sutra

ISLAMABAD - Indijski pilot koji je zarobljen u Pakistanu nakon što mu je oboren avion biće oslobođen sutra, rekao je pakistanski premijer Imran Kan.

Pakistan spreman da vrati indijskog pilota

ISLAMABAD - Pakistan bi bio spreman da vrati indijskog pilota kojeg je zarobio ove sedmice poslije obaranja njegovog aviona ukoliko bi to doprinijelo ublažavanju krize u odnosima sa susjednom Indijom, rekao je ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši.

Pakistan granatirao indijske položaje u Kašmiru

MOSKVA - Pakistanska vojska granatirala je jutros položaje Indije preko linije koja razdvaja indijski i pakistanski dio Kašmira, čime je prekršeno primirje, rekao je portparol indijskog Ministarstva odbrane Devender Anand.