Svijet

Pakistan vraća ambasadora u Nju Delhi

Pakistan vraća ambasadora u Nju Delhi
Foto: Pixabay | Pakistan vraća ambasadora u Nju Delhi

ISLAMABAD - Amabasador Pakistana u Nju Delhiju, koji je povučen tokom posljednjih napetosti između Indije i Pakistana, 14. marta biće vraćen na tu poziciju.

U saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Pakistana navedeno je kako je otpravnik poslova u ambasadi Indije u Islambadu pozvan u ministarstvo.

Otpravnik poslova je tokom sastanka informisan da će ambasador ove zemlje u Nju Delhiju, koji je ranije povučen, biti vraćen na funkciju 14. marta.

Tenzije u Kašmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 vojnika u Indiji. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele vazdušne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su dodatno eskalirale u srijedu kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili vazdušni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su takođe ušla u indijski vazdušni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

Zbog sukoba u Kašmiru, vlasti Pakistana i Indije su zatvorile većinu aerodroma i zatvorile vazdušni prostor za civilne letove. Pakistan je saopštio da je do daljnjeg blokirao vazdušni prostor za sve komercijalne letove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije