Svijet

"Šta je Indija htjela da dobije bombardovanjem Pakistana?"

"Šta je Indija htjela da dobije bombardovanjem Pakistana?"
Foto: Tanjug/AP | "Šta je Indija htjela da dobije bombardovanjem Pakistana?"

NJU DELHI - Indijski napad na teritoriju Pakistana bio je kalkulisana provokacija, navodi se u analizi televizije "Russia Today".

Nju Delhi tu ne igra na domaćem terenu, jer bi u eventualni sukob bile uvučene sve velike svjetske sile, navodi se u analizi.

"Šta su oni uopšte očekivali da se desi? Veoma su svjesni toga da Pakistan ima pravo da brani svoju teritoriju. Šta Indija misli da će da dobije?", pita se analitičar sa Novog Zelanda Darijus Šahtemasebi.

Kako dodaje, prva opcija je da je eskalacija namijenjena domaćoj javnosti, kako bi se pokazalo da je Indija spremna da nešto uradi po pitanju Kašmira. Druga varijanta je da zaista žele da dovedu do eskalacije, jer znaju da će Pakistan svakako da odgovori.

Dok Islamabad poziva na uzdržavanje, Indija kao da se sprema za totalni rat. Čak i ako bi nuklearno oružje bilo isključeno, Šahtemasebi vjeruje da bi eventualni sukob dvije zemlje doveo do globalnih posljedica.

On navodi da je Pakistan centar saudijskih geopolitičkih ambicija u tom dijelu Azije, kao i da je Indija supersila u usponu, koja bi mogla da dobije podršku zapadnih zemalja. Kada je o Kini riječ, Srednja Azija je glavna arterija njenog megaprojekta "Novi put svile".

"Nije to neki mali konflikt na koji ostatak svijeta može da zažmiri. U njega bi bile uvučene Kina, Saudijska Arabija, ali i Amerika, koja je svojevremeno bila saveznik i Indije i Pakistana, a sada je nejasno na čijoj je strani administracija Donalda Trampa", kaže Šahtemasebi za "RT", prenosi "Sputnjik".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije