SP Qatar 2022.

Svijet

Poređenje snaga Indije i Pakistana: Ko ima bolje opremljenu vojsku?

Poređenje snaga Indije i Pakistana: Ko ima bolje opremljenu vojsku?
Foto: Ilustracija | Uporedne snage Indije i Pakistana: Ko ima bolje opremljenu vojsku?
S.L.

KAŠMIR - Situacija između Indije i Pakistana uzavrela je nakon što su indijski avioni bombardovali terorističke položaje na teritoriji Pakistana, da bi potom Pakistan uzvratio obaranjem dva aviona svojih dugogodišnjih protivnika.

Od sukoba dvije nuklearne sile strahuje cijeli svijet, a mnogi analitičari smatraju kako bi ovaj sukob mogao da se prelije i van granica Indije i Pakistana. Mediji širom svijeta već razmatraju razne scenarije, dok svjetski lideri pozivaju na smirivanje situacije i traže da se spriječi eskalacija sukoba.

Nakon pomenutih incidenata sagledavaju se moći Indije i Pakistana. Pročitajte kratki presjek vojnih snaga ove dvije zemlje.

Vojni budžet

Indija je prošle godine imala vojni budžet od 58 milijardi dolara, odnosno 2,1 odsto BDP-a, kako bi mogla da snabdije i obezbijedi 1,4 miliona aktivnih vojnika, saopštio je Međunarodni institut strategijskih studija.

Sa druge strane, Pakistan je u 2018. godini na vojsku potrošio 11 milijardi dolara, odnosno oko 3,6 odsto BDP-a. Pakistan je proškle godine imao 653.800 aktivnih vojnika, a kako piše "Al Džazira", osim redovnih sredstava iz budžeta dobio je i oko 100 miliona strane pomoći za vojsku.

Stokholmski Međunarodni institut za mir navodi da je Pakistan između 1993. i 2006. godine godišnje za vojsku izdvajao više od 20 odsto svih vladinih sredstava, dok je taj procenat u 2017. godini iznosio 16,7 odsto.

Poređenja radi, Indija je u istom periodu trošila manje od 12 odsto svih vladinih sredstava, dok je potrošnja u 2017. godini bila 9,1 odsto.

Balističke rakete i nuklearno oružje

Obje zemlje u svom arsenalu posjeduju balističke rakete koje mogu da nose nuklearne glave.

Indija ima devet vrsta operativnih raketa, uključujući i Agni-3 čiji je doseg između 3.000 i 5.000 kilometara, tvrdi Centar za strategiju i međunarodne studije iz Vašingtona.

Pakistan je svoj rajketni program izgradio uz pomoć Kine, a uključuje mobilna kratkodometna i srednjedometna oružja, koji mogu da pogode bilo koji dio Indije. Raketa Šahin 2 ima najduži domet od oko 2.000 kilometara.

Godine 2011. Pakistan je potvrdio da posjeduje nuklearne glave koje mogu da se postave na rakete malog dometa (500-100  kilometara), a kako su tada naveli proizveli su ih zbog rastuće prijetnje od Indije.

Pakistan posjeduje između 140 i 150 nuklearnih glava, dok ih u arsenalu Indije ima 130-140.

Vojska

Prema navodima "IISS" indijska kopnena vojska broji 1,2 miliona vojnika, i posjeduje 3.565 borbenih tenkova, 3.100 "lakih" vojnih vozila, 336 oklopnjaka druge vrste i 9.719 komada razne artiljerije.

Isti izvor navodi da je pakistanska vojska je manja i broji 560.000 vojnika i 2.496 tenkova, 1.605 oklopnih vozila i 4.472 komada raznog artiljerijskog oružja.

Uprkos većoj vojsci, sposobnosti indijske vojske su ograničene zbog neadekvatne logistike, neispravnosti i nedostatka municije, kao i rezervnih dijelova za vojnu opremu.

Vazdušne snage

Sa 127.200 ljudi i 814 borbenih letjelica, vazdušne snage Indije su značajno veće od pakistanskih, ali imaju određenih zabrinutosti zbog borbene flote. Indijska odbrana isplanirana je tako da zahtijeva 42 eskadrona sa 750 letjelica, kako bi mogla da se brani od napada sa dvije strane (Kine i Pakistana kako se navodi u planu), piše "Al Džazira".

Pojedini indiijski zvaničnici tražili su obnavljanje vazdušnih snaga, uz tvrdnje da će ova zemlja do 2032. godine ostati sa svega 22 eskadrona, zbog zastarjelosti sovjetskih MIG-21 aviona, prvi put korištenih 1960-ih godina prošlog vijeka.

Sa druge strane, Pakistan ima 425 borbene letjelice, uključujući kineske F-7PG i američke F-16 Fighting Falcon.

Pakistan takođe posjeduje sedam vazdušnodesantne kontrolne letjelice - tri više nego Indija.

Mornarica

Indijsku mornaricu čini jedan nosač aviona, 16 podmornica, 14 razarača, 13 fregata, 106 patrolnih i borbenih plovila, kao i 75 prilagodljivih letjelica. Mornaricu popunjava 67.700 ljudi, uključujući marince i mornaričko-vazduhoplovno osoblje

Pakistan ima značajno manju mornaricu, ali i obalu. Posjeduje devet fregata, osam podmornica, 17 patrolnih i borbenih plovila, kao i osam prilagodljivih letjelica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije