Svijet

Indija zabranila najveću vjersku grupu u Kašmiru

Indija zabranila najveću vjersku grupu u Kašmiru
Foto: Tanjug/AP | Indija zabranila najveću vjersku grupu u Kašmiru

KAŠMIR - Indija je zabranila Džama-at e islami, najveću političku i vjersku grupu u indijskom dijelu Kašmira u okviru akcije protiv aktivista koji traže kraj indijske vladavine u tom spornom regionu, a usred najtežeg sukoba između Indije i Pakistana tokom dvije decenije.

Vlasti su u danas uvele bezbjednosnu blokadu u nekoliko dijelova regiona, uključujući i u centru grada Srinagara, u očekivanju protesta protiv indijske vladavine, prenio je AP.

Policija i vojnici nose automatske puške i opremu za pobunu i postavljaju barikade i žicu na ulicama i raskrsnicama.

Oni patroliraju ulicama Srinagara i uveli su restrikcije oko glavne gradske džamije Masdžid zabranjujući tradicionalne molitve petkom u njoj.

Indijsko Ministrastvo unutrašnjih poslova izdalo je sinoć petogodišnju zabranu Džama-at e islami optužujući je da je "nezakonito udruženje" i da podržava ekstremizam u regionu.

Policija je uhapsila najmanje 400 aktivista i lidera uglavnom pripadnika Džama-at e islami, koja traži samoopredjeljenje za cijeli himalajski region, koji je podijeljen između Indije i Pakistana, ali na koji obje države polažu pravo.

Zabrana je izrečena u trenutku dok vladaju velike tenzije između Indije i Pakistana.

Pakistan je 27. februara saopštio da je oborio dva indijska vojna aviona, samo dan nakon što su indijski borbeni avioni pokrenuli vazdužne napade na pakistanski dio Kašmira, u znak odmazde za samoubilački napad na indijske trupe u Kašmiru od 14. februara, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije