Svijet

Bh. građani iz Indije i Pakistana: Varnice između nuklearnih sila rasplamsale brigu

Bh. građani iz Indije i Pakistana: Varnice između nuklearnih sila rasplamsale brigu
Foto: Tanjug/AP | Bh. građani iz Indije i Pakistana: Varnice između nuklearnih sila rasplamsale brigu

NJU DELHI, ISLAMABAD - Incidenti između Indije i Pakistana su česti, ali su oni u zadnje vrijeme postali intenzivniji i grublji. Među stanovništvom u Indiji postoji doza zabrinutosti, a neizvjesnost

Ukratko, to bi bio stav koji su u izjavi za "Nezavisne" iznijeli bh. građani koji žive i rade u dvjema nuklearnim silama, a u čije su poteze uprte oči cijelog svijeta.

Tenzije, naime, rastu od 14. februara, kada je više od 40 indijskih vojnika ubijeno u samoubilačkom napadu pakistanskih militanata.

Kao odgovor na to krvoproliće, Indija je prekjuče u pakistanskom dijelu Kašmira napala, kako navodi, "terorističke kampove", a odgovor se nije dugo čekao - pakistanska vojska juče je oborila dva indijska aviona i uhapsila jednog pilota. Kada se podvuče crta, neki tvrde da više nije neizgledno da bi moglo doći do rata.

"Postoji zabrinutost! Incidenti su, istina, česti, ali se najgrublji u zadnjih 20 godina dogodio prije dvije sedmice, kada je ubijeno više od 40 vojnika. Teško je predvidjeti šta će se dalje događati, ali vjerujem da postoje mehanizmi da se ide u pravcu stišavanja", rekao je za "Nezavisne" državljanin BiH koji živi i radi u Indiji.

Kako saznajemo, u toj državi je vrlo malo bh. građana, a da li će zbog novonastale situacije bh. institucije reagovati, zasad nije poznato.

"Još nemamo instrukciju resornog ministarstva za novonastalu situaciju", rekli su nam kratko iz Ambasade BiH u Nju Delhiju.

Sa druge strane, Vejsil Godinjak, savjetnik u Ambasadi BiH u Pakistanu, podsjeća da tenzije traju više od 70 godina, i to najviše na području Kašmira. Situacija je, i on ocjenjuje, eskalirala 14. februara. Šta bi se moglo događati u danima koji slijede, ne usuđuje se da prognozira.

"Kako će se dalje razvijati situacija, ne znamo, ali od strane i Pakistana i Indije šalju se riječi mira. Vidjećemo. Inače, u Pakistanu, prema podacima kojim raspolažemo, nema više od desetak naših građana", rekao je Godinjak.

Dok napetost raste, iz dvije države stižu različita tumačenja vazdušnih napada koji su se odigrali u protekla dva dana.

Navodno su najmanje tri pakistanska vojna aviona ušla juče ujutru u indijski vazdušni prostor, zbog čega ih je indijsko vazduhoplovstvo presrelo. Pakistan je, dodaje se, odmah kao odgovor na to oborio dva indijska aviona u pakistanskom vazdušnom prostoru.

Postoje i tvrdnje da su dva pilota i jedan civil stradali kada se indijski vojni avion srušio u Kašmiru. Indija je, međutim, potvrdila da je izgubila jedan borbeni avion i da je pilot nestao.

"Nažalost, jedan naš MiG 21 je oboren, a pilot je nestao. Pakistan je saopštio da je pilot kod njih", rekao je Raviš Kumar, portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova, a pojavio se i snimak indijskog pilota kako pije čaj i zahvaljuje pakistanskoj vojsci što ga je, tvrdi, spasila od "pobjesnjele rulje".

Koliko je situacija ozbiljna, svjedoči i podatak da je pakistanski vazdušni prostor juče bio zatvoren za komercijalne letove. Premijer Pakistana Imran Kan pozvao je na razgovore s Indijom. Nada se da će "prevladati razum".

"Možemo li da sebi priuštimo pogrešne procjene kada imamo oružje? Srušili smo dva njihova MiG-a. Šta dalje? Pitam Indiju. Moramo biti odgovorni. Upozorili smo Indiju da ako povuku ovakve poteze, bićemo prisiljeni da odgovorimo. Ali Indija je postala sudija, porota i egzekut", rekao je premijer Pakistana, gdje su pristalice pakistanske vjerske grupe Islami Džamijat-e-Talaba izašli na ulice i organizovali protestni skup protiv Indije, noseći transparente s natpisom "Slomiti Indiju".

Sa druge strane, indijski premijer Narendra Modi sazvao je sastanak vrha vojnih i obavještajnih zvaničnika kako bi ga informisali o najnovijem razvoju događaja. Dok se iščekuje epilog, svjetski lideri poručuju - spustite loptu.

Tako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da je Rusija zabrinuta zbog rastućih tenzija, a američki državni sekretar Majkl Pompeo apelovao je na Indiju i Pakistan da izbjegnu eskalaciju nasilja po svaku cijenu.

"Britanija je duboko zabrinuta zbog rasta tenzija između Indije i Pakistana", rekla je britanska premijerka Tereza Mej, apelujući na uzdržanost obje strane.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Indiju i Pakistan da pokažu uzdržanost nakon najnovije eskalacije nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije