Svijet

Pakistan spreman da vrati indijskog pilota

Pakistan spreman da vrati indijskog pilota
Foto: Tanjug/AP | Pakistan spreman da vrati indijskog pilota

ISLAMABAD - Pakistan bi bio spreman da vrati indijskog pilota kojeg je zarobio ove sedmice poslije obaranja njegovog aviona ukoliko bi to doprinijelo ublažavanju krize u odnosima sa susjednom Indijom, rekao je ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši.

"Spremni smo da vratimo uhvaćenog indijskog pilota ukoliko to vodi deeskalaciji", rekao je Kureši televiziji "Geo".

On je dodao da se očekuje posjeta saudijskog ministra spoljnih poslova Pakistanu sa specijalnom porukom od princa prestolonasljednika Mohameda Bin Salmana, koji je ranije ovog mjeseca posjetio i Pakistan i Indiju.

Pakistanski zvaničnici ranije su korigovali informaciju da su zarobljena dva indijska pilota i potvrdili da je uhvaćen samo jedan pilot.

Amerika uključena u posredovanje

Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je danas nadu da će se uskoro okončati sukob Indije i Pakistana, ističući da su SAD uključene u posredovanje.

"Mi smo uključeni i pokušavamo da pomognemo da se sukobi obustave. Nadam se da će oni uskoro prekinuti sukob", rekao je Tramp na konferenciji za novinare, nakon samita sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom u Hanoju.

Pakistan je juče saopštio da je oborio dva indijska aviona koja su ušla u njegov vazdušni prostor iznad Kašmira i da su zarobili jednog pilota.

Indija je kasnije potvrdila da je izgubila jedan "MiG-21" tokom incidenta, ali i da je oboren jedan pakistanski "F-16".

Indijski avioni gađali su prije dva dana na pakistanskoj teritoriji kamp militantne grupe "DŽaiš-e-Mohamad", koja se u Indiji smatra terorističkom, podsjeća "Sputnjik".

Incident je uslijedio nakon samoubilačkog napada automobilom bombom 14. februara u oblasti Pulvama u državi DŽamu i Kašmir, kada je poginulo 40 indijskih vojnika. To je bio najgori teroristički napad u Indiji od 2008. godine, kada je u Mumbaju ubijeno više od 150 ljudi.

Pakistan evakuisao pogranična sela

Pakistanske vlasti započele su danas evakuaciju pograničnih sela u spornom regionu Kašmira usljed rastućih tenzija sa Indijom, rekli su zvaničnici.

Nekoliko stotina porodica prebačeno je na bezbjednije lokacije nakon noćašnje žestoke razmjene vatre između vojnika Indije i Pakistana, rekao je Muštak Minhas, ministar za informisanje u pakistanskom dijelu Kašmira.

"Cijeli region je u stanju pripravnosti. Mislim da ćemo morati da evakuišemo i druga područja", rekao je on, prenijela je agencija DPA.

Pakistanski vazdušni prostor danas je zatvoren, a komercijalni letovi sa svih aerodroma suspendovani su već drugi dan, što je poremetilo putovanje više hiljada ljudi.

Željeznički saobraćaj ka Indiji otkazan je danas, zbog čega su stotine indijskih građana ostali blokiran u istočnom gradu Lahoreu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije