Mama i dijete

Crtani junaci preuzimaju edukativnu i vaspitnu ulogu

Djeca obožavaju gledanje crtića. Ujutro čim otvore oči, prvo što im pada na pamet je gledanje dogodovština omiljenih animiranih likova. Razlog takvog obožavanja crtića je u tome što djeca žive u dva svijeta.

Djevojčice češće od dječaka imaju imaginarne prijatelje

Imaginarni prijatelji ili igračke s kojima djeca "razgovaraju" faza su koja se javlja obično između treće i četvrte godine. U toj dobi djetetu se razvija mašta, mijenja se način igre, a granica između stvarnosti i mašte još nije čvrsto određena. Zamišljeni prijatelj normalan je i kreativan način koji može pomoći djetetu da se nosi s osjećajima ili situacijama kojima nije doraslo.

Potresne ispovijesti ljudi koji su se našli u paklu eksplozije u Bejrutu

Bejrutska četvrt Gemajza nekada je bila poznata po noćnom životu, ali onda su nastupile ekonomska kriza, hiperinflacija i pandemija.

Nauka potvrdila: Djeca treba što više da hodaju bosa

Novo istraživanje otkrilo je da roditelji što češće treba da puštaju djecu da hodaju bosa. Naime, prema riječima načnika, hodanje bez cipela čini čuda za nogice i razvoj mozga mališana.

Majke i očevi koji poseduju ove osobine zaslužuju diplomu roditeljstva

Bilo da ste samohrani roditelj ili ne, najbolji način da odgajate zdravo i srećno dijete jeste da i sami njegujete posebne osobine koje odlikuju majke i očeve sa izuzetnim pristupom roditeljstvu. Možda vaši mališani neće uvijek biti zadovoljni načinom na koji ih vaspitavate, ali ako vrijedno radite na sticanju ovih osobina, odrastaće uz saznanje da su voljeni i sigurni.

Olakšajte djeci promjene vremena

Učestalost reakcija na vrijeme zavisi od djetetove dobi, a poteškoće s vremenom imaju većinom djeca od pet i šest godina, što se podudara s razdobljem intenzivnog rasta.

Jednostavnim trikovima privolite dijete da jede povrće

U periodu kada svi misle na svoje zdravlje, i zdravlje bližnjih, jačanje imuniteta, naročito kod djece, je prioritet.

Pravilo za roditelje 3-6-9-12

Djeca nam sve više i opasnije zavisna od interneta, a svijet je otišao toliko daleko da se uveliko otvaraju klinike za liječenje od ove ovisnosti. Stručnjaci svih zemalja se udružuju u naporu da sačuvaju nove generacije, ali čarobna formula još nije otkrivena.

Ko manje spava i još tipičnih svađa novopečenih roditelja

Rođenje djeteta mijenja sve pa tako, nazobilazno, i partnerski odnos. Uz sve divne stvari, pojave se i neki novi razlozi za svađu. Kada su oba roditelja umorna, a uglavnom je tako u prvim mjesecima s bebom, lako je pronaći razloge za svađu i zamjeranje.

Bliži se porođaj: Šta očekivati u posljednjim mjesecima trudnoće

Kod nekih žena u posljednjim mjesecima trudnoće se javlja umor i razdražljivost. Ali, nakon toga dolazi dan kada će se sve riješiti, a nakon toga slijedi period beskrajnog uživanja u materinstvu!

Nakon tridesete počnemo ličiti na naše roditelje

Prema najnovijem istraživanju klinike "Harley Street", kćerke počinju usvajati iste stavove kao i njihove majke u prvih nekoliko godina nakon što dobiju djecu. S obzirom da je prosječna dob u kojoj žena dobije dijete u zapadnom svijetu 30,5 godina, logično je da se u svoju mamu pretvori oko 33,5 godina.

Bebe se smiju jer vole kada je mama srećna

Malo stvari u životu pruža toliko sreće kao bebin prvi osmijeh.