Zdravlje

Pratite nas na Google news

Olakšajte djeci promjene vremena

Olakšajte djeci promjene vremena
Foto: N.N. | Meteoropatija: Neka vremenske prilike ne utiču na vašu djecu
Minja Šuković

Učestalost reakcija na vrijeme zavisi od djetetove dobi, a poteškoće s vremenom imaju većinom djeca od pet i šest godina, što se podudara s razdobljem intenzivnog rasta.

Ipak, u toj grupi mogu biti i djeca u prve dvije do tri godine života. Razlikujemo dva tipa meteoropatije. Prvi je karakterističan za djecu koja zbog određenih vremenskih uslova obole od neke dječje infekcije ili im se naglo pogorša hronična bolest od koje pate (npr. astma). Drugi tip reakcije je da zbog vremenskih uslova djeca postanu plačljiva, loše spavaju, umaraju se bez vidljivog razloga, žale se na glavobolju i drugo...

Kako olakšati djetetu?

1. Svakodnevno boravite s djetetom na vazduhu. Ako se dijete dobro osjeća i nema simptome meteoropatije, šetajte zajedno bez obzira na to pada li vani kišica, je li oblačno ili nije idealan vazdušni pritisak. Imate li psa kao kućnog ljubimca, on će vam vjerovatno biti još jedna motivacija više za izlazak iz kuće.

2. Navucite gumene čizme i naučite zajedno s djetetom uživati u druženju na otvorenom, gaženju simpatičnih lokvica kiše, ganjanju lopte po livadi... Odrasli često izbjegavaju izlazak iz kuće ako vremenske prilike nisu idealne i taj običaj s vremenom usvoje i djeca. No, upravo to i uzrokuje tegobe.

3. Vikendom otiđite na izlet u prirodu. Zajedno s djetetom izaberite neki cilj, posjetite obližnje eko-selo, jezero, neko od izletišta i ne zaboravite sportske rekvizite. U slučaju kišice, ponesite i rezervnu odjeću i obuću i kabanice.

4. Vozite bicikl. Odvezite se na mjesta koja još niste upoznali.

5. Bez smoga, buke i opasnosti provedite barem pola sata na otvorenom, ne računajući šetnju do vrtića ili prodajnog centra. Zaštitite dijete od saobraćajne buke i smoga ili nekih opasnosti iz okoline.

6. Dajte djetetu više tekućine, a manje nezdrave hrane. Neka se odmara od fizičkih i mentalnih aktivnosti. Uravnotežite količinu igre, učenja i odmora.

7. Zaštitite kožu dječjom kremom prije izlaska, jer vjetrovito i sunčano vrijeme pojačavaju isušenost kože.

8. Provjetravajte sve prostorije u stanu, održavajte ugodnu temperaturu (ne veću od 22 stepena), izbjegavajte prekomjerno rashlađivati ili grijati sobe, ako je regulacija moguća.

9. Jačajte djetetov imuni sistem s mnogo voća i povrća, svježe iscijeđenim sokovima, vježbom kroz igru, pozitivnim emocijama, smijehom, ravnotežom u međusobnim odnosima. Tako će se dijete osjećati ugodno, zadovoljno i razvijati svoje pune potencijale.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije