Zdravlje

Pedijatar objašnjava: Kako bebama pravilno očistiti nos

Pedijatar objašnjava: Kako bebama pravilno očistiti nos
Foto: Pixnio | Pedijatar objašnjava: Kako bebama pravilno očistiti nos

BANJALUKA – Beba plače, slabije jede, ne može da zaspi, a za sve je kriv nosić.

Sigurno da ne postoji roditelj čija beba se prehladila a da nije muku mučio sa začepljenim nosićem.

Najčešći uzroci

Najčešće nije riječ o nekom ozbiljnijem problemu i uglavnom se radi o prehladi.

Suh vazduh, prašina, alergeni ili dim takođe mogu biti razlozi zašto se vašoj bebi začepio nos. Bebe ne znaju disati na usta niti same ispiriti nos, te se roditelji zbog ovog problema često javljaju pedijatrima i farmaceutima.

Važno je napomenuti da ako se pored simptoma začepljenog nosa javi i povišena tjelesna temperatura kod bebe, potrebno je obavezno posjetiti pedijatra.

Redovno čišćenje nosa je od velikog značaja za zdravlje beba, jer se sekret iz nosa može sliti u uho ili u grlo i izazvati upale sinusa, uha ili bronhitis.

Načini da bebi očistite nos?

Nosić se može čistiti uz pomoć fiziološke otopine i šprice, uz pomoć spreja na bazi morske vode ili koristeći aspiratore koji su dostupni u različitim oblicima, ručni, električni ili kao nastavak za kućni usisivač.

Riječ pedijatra

O ovom problemu, ali i rješenjima za "Nezavisne novine"je više rekla Milka Ćojanović, specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci.

Kako je navela doktorica Ćojanović začepljen nos kod beba je najčešći razlog zašto se roditelji obraćaju pedijatrima.

"U tim prvim mjesecima života najčešći problem kod beba je začepljen nos i to iz razloga što su to mali i uski disajni putevi, a prisutna je velika količina tečnosti izazvana virusima ili bakterijama. Zbog toga se nakuplja sekret koji otežava disanje, a samim tim i sisanje i hranjenje", navela je doktorica Ćojanović za "Nezavisne novine".

Kako ističe potrebno je redovno vršiti toaletu nosa da taj sekret, tubom auditivom, ne bi otišao na uho ili se spustio na pluća i izazvao kašalj i bronhitis.

Čišćenje se uglavnom sprovodi uz pomoć fiziološke otopine, kazala je doktorica Ćojanović, pojašnjavajući da se dijete prvo položi na bok i kroz špricu se otopina ubrizga prvo u jednu nosnicu pa potom i u drugu i malo se sačeka.

"Postoji jedan nosni set koji se priključi na kućni usisivač. Dio seta se stavi djetetu u nos i time se izvlači sekret", rekla je Ćojanovićeva.

Drugi način je korištenje sprejeva morske vode, bilo obične morske vode ili hipertoničnog rastvora morske vode, koji otčepljuje nosić i omogućava da dijete diše.

"U prvoj godini života se ne koriste kapi koje djeluju na smanjenje stvaranja sekreta. Kao što sam već rekla najbolje je koristiti fiziološki rastvor, morsku vodu i taj nosni set", kazala je Ćojanovićeva.

Pored toga u apotekama se mogu kupiti i pumpice pomoću kojih se izvlači sekret.

"I prije korištenja tih pumpica potrebno je prvo djetetu u nosić ukapati fiziološku otopinu ili morsku vodu", zaključila je Ćojanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije