Život

Pratite nas na Google news

Bliži se porođaj: Šta očekivati u posljednjim mjesecima trudnoće

Bliži se porođaj: Šta očekivati u posljednjim mjesecima trudnoće
Foto: Ilustracija | Bliži se porođaj: Šta očekivati u posljednjim mjesecima trudnoće
N.N.

Kod nekih žena u posljednjim mjesecima trudnoće se javlja umor i razdražljivost. Ali, nakon toga dolazi dan kada će se sve riješiti, a nakon toga slijedi period beskrajnog uživanja u materinstvu!

7. MJESEC

Mama

U ovom periodu možete da primjetite da vam iz grudi izlazi vodenasto-bjeličasta ili žućkasta tečnost. Ne brinite, u pitanju je kolostrum - prvo mleko, koje nastaje zbog visokog nivoa hormona prolaktina (on priprema vaše grudi za dojenje). Pravo mlijeko grudi počnu da luče nekoliko dana poslije porođaja. Ako je vaša trudnoća do sada tekla bez problema, posljednji je trenutak da počnete sa psihofizičkim vježbama.

Napravite spisak za porodilište, kao i spisak neophodnih stvari za bebu. Krajem sedmog mjeseca treba uraditi treći pregled ultrazvukom. U ovom periodu ćete češće mokriti, zbog povećanog pritiska materice na bešiku, a i noge će vam oticati. Izbjegavajte sve što vas steže, a ako primjetite da vam otiču šake i lice, obavezno se javite ljekaru.

Beba

Vaša beba ubrzano raste i "popunjava" svoje tijelo. Proces sazrijevanja funkcije pluća se dovršava tako da je ona sada, ukoliko se ranije rodi - spremna za vanmaterični život. Koža je roze boje, ruke i noge su postale bucmaste, a nabori na koži polako nestaju. Veoma je aktivna i vješto se okreće u stomaku kao riba u vodi.

8. MJESEC

Mama

Od osmog mjeseca trudnoće, trebalo bi češće da idete na kontrole. Umor će vas često pratiti, jer je noćni san poremećen stalnim traženjem odgovarajućeg položaja za spavanje. Odmarajte se preko dana, prilezite svaki put kada osjetite potrebu. Zglobovi i prsti će vam i dalje oticati, a ovim neprijatnostima će se "pridružiti" bol u leđima, proširene vene i hemoroidi. Možete očekivati da se beba "spusti", to jest da se njena glavica namjesti u karlični dio i pripremi za porođaj. Kada se to dogodi, biće vam lakše da dišete, ali pritisak je pomeren na dole, tako da možete očekivati probleme sa gasovima i još češćim mokrenjem.

Beba

Kako raste, beba ima sve manje prostora, pa svaki njen pokret osjećate mnogo snažnije. Već sada ima svoj ritam spavanja, tako da će se smjenjivati periodi kada je budna i kada spava - vi ćete to jasno osjetiti po njenoj aktivnosti. I dalje se "zaokrugljuje", obrazi su joj sve bucmastiji. Bebina glavica je potpuno oblikovana, ali kosti glave nisu srasle, tako da njena veličina može da se prilagodi porođajnom kanalu.

9. MJESEC

Mama

Tokom devetog mjeseca, vjerovatno ćete ići kod ljekara jednom nedjeljno. Provjeravajte da li se beba pomjerila - bar deset puta u toku dana. Ukoliko vam se učini da je beba neuobičajeno mirna, obratite se ljekaru. Svakog dana možete očekivati da počnu trudovi. Prekontrolišite još jednom. Da li ste sve spremili? Ako jeste, iskoristite vrijeme do porođaja za odmor i prikupljanje snage za ono što vas očekuje.

Beba

Beba i dalje dobija na težini. Debljina je važna, jer reguliše tjelesnu temperaturu. Dlačice sa bebine kože su uglavnom nestale, kosa prekriva glavu, a trepavice i obrve su potpuno porasle. Na kraju ovog mjeseca, beba je teška oko 3.400 grama, a dugačka 48-51 centimetar, uz mogućnost velikih razlika. Ali, najvažnije je da je spremna da se rodi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije