Ljepota

Dodir prirode na koži po recepturi magistra farmacije

Dodir prirode na koži po recepturi magistra farmacije
Foto: N.N. | Dodir prirode na koži po recepturi magistra farmacije

Čarobnjacima, zanesenjacima ili narodski rečeno alhemičarima iz srednjeg vijeka cilj je bio da naprave Veliko djelo, tj. Magnum opus. Veliko djelo je podrazumijevalo da alhemičar stvori kamen mudrosti, čudesan eliksir koji liječi sve bolesti i čini vas besmrtnim i kojim se bazični metali mogu pretvoriti u plemenite, najćešće olovo u zlato.

Možda nisu eliksir koji liječi sve bolesti, ali "Shebek" prirodni sapuni i proizvodi, nastali po smjerno skrojenim recepturama i oblikovani vještim rukama Azre Karkin Spahić, su poput alhemije za kožu 21. vijeka.

Kako ističe Azra, mali obrt "Shebek" je baziran na upotrebi najkvalitetnijih sastojaka koji pomažu koži da održi svoj prirodni hidrolipidni balans, nadoknadi ono što joj nedostaje i učini da se osjeća onako kako je to priroda zamislila.

Svoju priču šarenu kao sapuni koje pravi i nježnu poput balona od sapunice Azra je krenula graditi još od malih nogu, a da nije ni bila svjesna da će jednog dana imati svoj brend.

Kako je ispričala za "Nezavisne", oduvijek je voljela prirodu i osjećala povezanost s njom.

"Voljela sam sakupljati ljekovito bilje i trčati po livadi među visokom travom. Još odmalena sam učila nazive biljaka i interesovalo me njihovo djelovanje na ljudski organizam", prisjetila se Azra.

Međutim, "krivac" za sve bajkovite sapune iz njenog malog obrta je Azrin tata koji joj je nakon položenog prijemnog ispita na farmaciji kupio knjigu "Kozmetologija" i u njoj napisao posvetu sa željom da jednoga dana ima svoju kozmetiku.

Kako ističe, farmacija je bila jedini razuman odabir kojim bi mogla nadograditi svoju ljubav prema prirodi i biljakama.

"Ona je pružala mogućnost da naučim kako ljudski organizam funkcioniše i kako određene aktivne tvari utiču na njega. Dugo godina sam istraživala tematiku sapuna i njihove proizvodnje, pratila sam rad uspješnih biznisa sapuna iz različitih dijelova svijeta. Potom sam sredinom 2019. godine napravila svoj prvi sapun. Od tada pa do danas se uvijek trudim napraviti nešto drugačije, ali kao i u svakom poslu, vi rastete s vašim brendom i svakoga dana naučite nešto novo", ispričala je Azra.

Kako ističe, svi sastojci od kojih su sapuni napravljeni su prirodni, uključujući eterična ulja koja se koriste za mirise, biljke i gline koje koristi kao boje.

Dio ove priče su i sastojci koji su poznati po svojim hranjivim svojstvima kao što su kozje mlijeko, kokosovo mlijeko, med, svježi avokado, banana, kakao puter, ši puter, bademovo ulje, avokado ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje…

"Sapune izrađujem u manjim serijama s puno ljubavi i pažnje kako bih osigurala najviši nivo kvalitete. Zbog brige o prirodi u svojim recepturama ne koristim palmino ulje niti vještačke sastojke", objasnila je Azra.

Kada je riječ o samom procesu nastanka sapuna, ističe da koristi tradicionalni metod hladnog postupka. Proces kreće rastvaranjem natrijum-hidroksida u tečnosti (vodi, mlijeku, čaju, jogurtu). Potom se rastvor polako doda u mješavinu ulja, pažljivo rukujući miješa dok smjesa ne počne stvarati trag. U trag se dodaju eterična ulja, med ili druge komponente u malom procentu, smjesa se promiješa i ulije u kalup. Za dva dana sapun iz kalupa se reže na pojedinačne sapune i potom ostavi da sazrijeva.

"'Shebek' sapune volim posmatrati kao superhranu, jer biram sastojke koji su najhranjiviji i koji su već vijekovima pokazali ljekoviti efekat na kožu, a oni potiču kako s područja Balkana, tako i različitih dijelova svijeta. Osnovni kriterij pri odabiru sirovina je da su visoko kvalitetne i da imaju ljekovito djelovanje na kožu. S ovoga područja biram kozje mlijeko, pčelinji vosak, ljekovite biljke koje pripremam u obliku čaja, macerat kantariona, jadransku morsku so itd.", naglasila je Azra.

Za proširenje svog malog biznisa ima mnogo novih ideja, a kako ističe, njihova realizacija zavisi od brzine razvoja poslovanja te, kako priča za "Nezavisne", sirovine nabavlja od drugih proizvođača i dobavljača, dok su pčelinji vosak i kozje mlijeko domaći.

Svaka koža je drugačija i drugačije reaguje na određene sastojke, međutim Azra ističe da je posebnu pažnju posvetila formulisanju receptura, te je svaki sastojak tu sa svrhom i svaki ima ljekoviti efekat na kožu.

"Većina sapuna namijenjena je normalnoj i suhoj koži. Postoje sapuni za lice i tijelo, te oni koji se mogu koristiti za obje svrhe. Za masnu kožu sa ili bez akni volim preporučiti sapun s aktivnim ugljem i čajevcem koji će pomoći u regulisanju lučenja sebuma, a ujedno nahraniti kožu. "Shebek" sapun za osjetljivu kožu namijenjen je osjetljivoj suhoj koži, sadrži kantarionovo ulje i nim, obje komponente koje pomažu u smanjenju kožnih iritacija i zacjeljivanju kože.

Pored spomenutih, tu je i mnoštvo različitih sapuna, svaki sa specifičnom namjenom, ali zajednički sadržilac svih je vraćanje kože u njeno prirodno stanje", ispričala je Azra.

Dolaskom hladnijeg vremena ova mlada preduzetnica je odlučila proširiti svoj asortiman, te je izradila losion za zaštitu kože ruku kao dodatak uz sapune, kao i body butter bar, koji je namijenjen njezi kože nakon tuširanja te, kako ističe, bogat je puterima za tijelo koji je hrane i daju potrebnu hidrataciju.

Da ne prestaje s radom i novim idejama, u prilog govori i činjenica da već vrijedno radi na kolekciji sapuna za proljeće, a plan joj je i usavršiti dodatne tehnike ukrašavanja sapuna.

Nove ideje, konstantan razvoj i šarenilo boja u sapunima koji izgledaju poput naljepših kolačića potvrđuju i zanimljiv naziv brenda iza kojeg stoje Azrin nemiran duh, živost i inovativnost.

"Shebek je naziv kojim me nana zvala kada sam bila mala, opisujući moju živu i nemirnu narav. Ja sam za nju bila nanin šebek, a sestra je bila nanina princeza", rekla je Azra, dodajući da joj je i bila želja svom brendu dati naziv koji se ne koristi nigdje u svijetu, a pronašla ga je upravo u sebi.

Vi ste svom biznisu sve

Za svaki posao neophodni su početno ulaganje i inicijalni kapital. U mom slučaju izdaci nisu bili tako veliki kao za neke druge biznise, ali bilo je potrebno nabaviti opremu, materijal, pakovanja, obezbijediti prostor i opremiti radni laboratorij. U početku ste vi svome biznisu sve, i poduzetnik, i menadžer, i tehničar, i ekspert za marketing; što zahtijeva puno vremena, truda i odricanja. Zbog toga često nisam kući jer poslije svoga osnovnog posla idem da pravim sapune. Onda dođem kući i printam obilježivače ili smišljam sastav idućeg sapuna i njegov izgled, ispričala je Azra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije