Kuća i vrt

8 biljaka koje štite od komaraca

8 biljaka koje štite od komaraca
Foto: Pexels/Daria Shevtsova | 8 biljaka koje štite od komaraca

Posljednji dani maja, kao i cijelo ljeto, koje je pred nama, donose uglavnom lijepo vrijeme, ali sa njim stižu i razni insekti. Posebno se izdvajaju komarci, koji umiju da budu prilično dosadni i uporni.

Neke hemikalije koje se koriste za rastjerivanje komaraca nisu pogodne ni za ljudsko zdravlje, međutim, na sreću, u prirodi postoji rješenje.

I komarci, i mravi, i muve i drugi insekti počeće da vas zaobilaze ako upotrijebite biljke koje imaju jak miris, odnosno hemijsko jedinjenje koje samo oni mogu da osjete.

Botaničari izdvajaju osam biljaka koje su u isto vrijeme i dekorativne, a mogu da zaštite od najezde insekata.

1. Nana

Nana se često koristi u kulinarske svrhe, ali takođe može učiniti čuda kada je u pitanju borba protiv najezde mrava, ali i komaraca u vaš dom.

Pospite mentu gdje god da pronađete mrave i gledajte ih kako odlaze. Snažan miris koji ova biljka ima rastjeruje insekte, a komarci bježe od nje. Esencijalno ulje nane takođe je djelotvorno.

2. Lavanda

Lavanda sadrži jedinjenje zvano linalol, koje je dobro poznato sredstvo protiv komaraca, buva, voćnih muva, moljaca i bubašvaba.

Ako je zasadite na terasi, zamirisaće cijeli komšiluk. U borbi potiv insekata možete da je koristite i tako što ćete šaku lišća lavande staviti u bočicu sa raspršivačem napunjenu vodom i poprskati rastvorom namještaj i prostorije u kući.

3. Macina trava

Mačke vole macinu travu, ali komarcima ona nije omiljena. Ova biljka izbacuje tečnost koja ima visoko efikasnu moć odbijanja komaraca.

Posadite macinu travu na balkonu ili u kući i uživajte u prostoru bez dosadnog zujanja komaraca.

4. Žalfija

Žalfija ima prirodno jedinjenje zvano kariofilen koje odbija komarce i bube. Pored toga što lijepo miriše i korisna je i kao čaj, možete je koristiti i za rastjerivanje insekata.

Ukoliko zapalite nekoliko grančica ove biljke, vidjećete da će insekti nestati iz vaše okoline.

5. Ruzmarin

Cvijet ruzmarina ima moć da odbije komarce. Dodajte jednu šolju suvog ruzmarina u litar vode, prokuvajte, pustite da se ohladi i stavite smjesu u bočicu sa raspršivačem. Možete ga primijeniti i direktno na kožu, kao dobru zaštitu od komaraca.

Istom tečnošću možete da zaštitite i kućne ljubimce od ovih insekata.

6. Matičnjak

Matičnjak ima divan miris, ali bube ne vole ovu aromu, tako da od nje bježe.

Listove zdrobite kako bi miris bio jači, a zatim ih utrljajte na kožu kako biste odbili komarce i bubice.

7. Bosiljak

Miris bosiljka je jak i zbog toga uspješno rastjeruje bube i komarce. Njegovi listovi imaju četiri odbojna jedinjenja za insekte, a sve što je potrebno jeste da ih protrljate da bi se oslobodio još jači miris.

Ako držite ovu biljku pored prozora, zaustavićete  komarce da ulaze u kuću.

8. Origano

Većina ima osušeni origano kod kuće, jer ga koristimo u kulinarstvu. Ali svježa biljka je mnogo efikasnija u suzbijanju insekta, jer oni ne vole miris ovog začina.

Izgnječite četiri-pet  šaka lišća origana da biste oslobodili sokove biljke. Poslije toga, dobijeni sok stavite u posudu sa vodom i ostavite na sunčanom mjestu. Neka odstoji 12 sati.

Potom dodajte tečni sapun, procijedite i stavite vodu u bočicu sa raspršivačem. Naprskajte prostorije u kući i oslobodićete se komaraca, ali i moljaca.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije