Putovanje

Čarobni kanjon rijeke Radovne oduzima dah posjetiocima (FOTO, VIDEO)

Čarobni kanjon rijeke Radovne oduzima dah posjetiocima (FOTO, VIDEO)
Foto: Zlatan Čekić | Čarobni kanjon rijeke Radovne oduzima dah posjetiocima (FOTO, VIDEO)

BLED - Brojne su turističke atrakcije u Republici Sloveniji koje vrijedi posjetiti, a svakako jedna od atraktivnijih destinacija je kanjon Vintgar ili Bledska klisura, koji se nalazi u neposrednoj blizini Bleda.

Pomenuti kanjon je dio vodotoka rijeke Radovne, koja izvire i protiče kroz Nacionalni park Triglav, jedini nacionalni park u ovoj alpskoj zemlji.

Radovna je milionima godina dubila čvrstu krašku stijenu isklesavši duboki kanjon koji očarava surim liticama visokim preko stotinu metara, te uskim prolazima.

Svojim tokom kroz kanjon rijeka krivuda, te se na bezbroj mjesta lomi niz stjenovito korito stvarajući impresivne kaskade, brzake i tjesnace.

Poseban je doživljaj posjetiti ovo mjesto u proljeće, kada se snjegovi na obližnjim alpskim vrhovima tope i vodom napajaju Radovnu, dajući joj nevjerovatnu snagu i silinu.

Duž cijele klisure marljivi Slovenci izgradili su drvene šetnice koje omogućavaju turistima da u potpunosti i svim osjetilima dožive ovu neukrotivu planinsku ljepoticu.

Kanjon Vintgar je otvoren za posjete od druge polovine aprila do oktobra, ali je datum otvaranja staze svake godine promjenjiv, te ovisi o vremenu potrebnom da se popravi staza od štete uzrokovane zimskim bujicama i odronima.

Cijeli tok Radovne dugačak je 17 kilometara i na kraju završava ušćem u Savu Dolinku.

Drvena šetnica, kojom u svakom minutu hodi na desetine turista, na više mjesta mostićima prelazi s jedne na drugu stranu rijeke. Staza je dosta uska, uglavnom je ravna, a kako su ovdje česte gužve, posjetioci se njome kreću u samo jednom smjeru. Posjedovanje zaštitne kacige, koja se zadužuje na ulazu, je obavezno, jer u svakom trenutku postoji mogućnost odrona kamenja.

Kanjon posjećuje mnoštvo turista iz cijelog svijeta, ljudi uživaju i fotografišu ovu neizmjernu prirodnu ljepotu.

Inače, kanjon je javnosti postao poznat 1891. godine kada je u potpunosti bio nepristupačan, ali već dvije godine kasnije izgrađeno je oko 500 metara staza i otvorene su za javnost. Na izlazu iz kanjona je brana i kameni lučni most kojim i danas saobraća voz, a izgrađen je 1906. godine, te prelazi 53 metra širok kanjon na visini od 33 metra.

Danas je Bledska klisura jedna od najpoznatijih i najposjećenijih slovenačkih turističkih destinacija, donosi ogromne prihode od turizma, te predstavlja odličan primjer kako se prirodne ljepote na pravi način mogu ekonomski eksploatisati, a da im se ne oduzme ništa od njihovog prirodnog ambijenta. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije