Putovanje

Koje države nemaju rijeke

Koje države nemaju rijeke
Foto: Pixabay | Države koje nemaju rijeke

Možda izgleda šokantno, ali zapravo postoje zemlje na svijetu koje nemaju rijeke na svojoj teritoriji.

Naravno, to su uglavnom pustinjske zemlje, gdje su padavine i izvori vode rijetki, a nema dovoljno vode da bi se stvorile prave rijeke ili riječna korita.

Pored toga, neke od ovih zemalja su jednostavno premale da bi imale rijeke (kao mnoga manja ostrva, gradovi-države ili jednostavno imaju samo sezonski tok vode, što se tehnički ne kvalifikuje kao stalna rijeka. Prema ovom kriterijumu, postoji 19 različitih zemalja koje nemaju stalne prirodne rijeke, to su:

Komori

Džibuti

Libija

Bahami

Bahrein

Kuvajt

Maldivi

Oman

Katar

Saudijska Arabija

UAE

Jemen

Malta

Monako

Vatikan

Kiribati

Nauru

Tonga

Tuvalu

Pustinjske nacije i sušna klima

Na ovoj listi postoji veliki broj zemalja koje zbog svoje klime nemaju rijeke.

Države koje su prvenstveno pustinjske, ili koje imaju posebno sušnu klimu, obično nemaju rijeke ili nisu u stanju da održavaju stalne rijeke tokom cijele godine.

Od njih, Saudijska Arabija je daleko najveća po površini. Pošto je Saudijska Arabija pjeskovito, suvo i vruće mjesto, jednostavno je previše sušno i previše toplo za mnogo padavina, a ono što padne, odmah se apsorbuje ili isparava na vrućini.

Ovdje ne postoje rijeke ili veće vodene površine, osim oaza, koje iskaču preko pustinjskih pješčanih dina.

Gotovo polovina pitke vode u Saudijskoj Arabiji dolazi od desalinizacije morske vode. Mnogi se pitaju je li to rješenje za budućnost svijeta, u kojem sve više govorimo o oskudici vode.

Slično tome, Libija je druga najveća zemlja bez rijeke po površini, ujedno i najveća zemlja u Africi koja je bez rijeke.

Veći dio zemlje čini libijska pustinja, koja je jedno od najsušnijih mjesta na zemlji. Padavine su ovde izuzetno rijetke, a reke ne postoje. Međutim, podzemne vode postoje i obezbjeđuju svježu vodu za 6,7 miliona ljudi koji ovdje žive. Pored toga, ispod zemlje postoji veliki vodonosni sloj koji može razviti državu u budućnosti i pružiti veći izvor svježe vode stanovnicima.

Druge takve pustinjske ili suve klimatske zemlje bez rijeka su Kuvajt, Oman, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Arhipelag i ostrva

Druga vrsta zemalja koja obično nema prirodne rijeke su male ostrvske države ili arhipelag.

Neka od ovih ostrva su jednostavno premala da bi kroz njih tekle rijeke, ili su izvedena iz tvrdih, poroznih vulkanskih stijena, bez prisustva prirodnih izvora.

Na primjer, ostrvska država Komori je toliko mala, sa ukupnom površinom od oko 2.000 kvadratnih kilometara, da kroz nju ne protiču nijedna rijeka.

Ove manje države nemaju prostor za stvaranje pravilnog riječnog toka.

Ostala mala ostrva bez rijeka uključuju Bahame i Lukajanski arhipelag Zapadne Indije u Atlantskom okeanu koji je jednostavno previše ravan da bi stvorio pravi riječni tok; Bahrein u Persijskom zalivu; Maldivi u Indijskom okeanu; Malta u Sredozemnom moru i Kiribati, Maršalska ostrva, Nauru, Tonga i Tuvalu, koji su sve ostrvske države ili dio arhipelaga u Okeaniji, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije