Putovanje

Pratite nas na Google news

Gardijan: Dorćol među 10 najprivlačnijih četvrti u Evropi

Gardijan: Dorćol među 10 najprivlačnijih četvrti u Evropi
Foto: N.N. | Gardijan: Dorćol među 10 najprivlačnijih četvrti u Evropi
Tanjug

Londonski list "Gardijan" uvrstio je Dorćol među 10 najprivlačnijih četvrti u Evropi.

Između turističke Skadarlije, ogromne tvrđave Kalemegdan i obale Dunava, Dorćol je dobio epitet jedne od "najviše kul" gradskih četvrti, jer je uvek diktirao trendove kada se govori o gradskim kafićima i restoranima, piše "Gardijan".

Uz prijatnu enrgiju, ulice Gornjeg Dorćola, koje krase drvoredi, prepoznaju se po uobičajenoj beogradskoj vrevi, građevinama s početka 20. veka i stanovima iz Titove ere, ali modernim elementima.

Kada se krene prema Dornjem Dorćolu, prema Dunavu, stvari postaju živahhnije sa malim kafićima, zanatskim pivarama, umetničkim centrima i uličnom umetnošću koja udahnula novi život zapuštenim industrijskim zgradama.

"Gardijan" je svojim čitaocima ovaj deo srpske prestonice predstavio kao ne najlepši, ali užurban i pun života.

Britanski list istakao je i kulturne centre, festivale, prodavnice, kafiće, restorane i muzeje koji se mogu posetiti na Dorćolu

Iako nije "preplavljen" zelenim površinama, Dorćol ima lepu, široku biciklističku i pešacku stazu duž Dunava, koja prolazi pored teniskog centra "Novak" tenisera Novaka Ðokovića, piše Gardijan.

Ostale lokacije koje se nalaze na listi su Langatorna u švedskom gradu Geteborgu, Ostiense u Rimu, Univerzitetska četvrt u Briselu, El Kabanjal u Valensiji, Nojkoln u Berlinu, Holešovice u Pragu i druge.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije