Putovanje

Izolovani u planini: Selo u Italiji 400 godina živi bez automobila

Izolovani u planini: Selo u Italiji 400 godina živi bez  automobila
Foto: Screenshot/BBC | Izolovani u planini: Selo u Italiji 400 godina živi bez automobila

Smješteno na vrhu veličanstvene alpske visoravni, na 1.815 metara nadmorske visine, selo Chamois drugo je na listi najviših mjesta u Italiji - ali prvo i jedino bez automobila.

1955. godine, kada pitanja o ekologiji i održivosti još nisu bila tako popularna kao danas, stanovnici Chamoisa odlučili su kako će uložiti u žičaru, a ne cestu. 

Upravo je ta žičara jedino prevozno sredstvo koje ih spaja s dolinom Cervino. Tom se odlukom ponose i danas, a bez obzira na izolaciju smatraju kako im je život bez ceste i automobila potreban.

Selo je u izolaciji otkako je nastalo u 18. vijeku, a nakon što se pojavila žičara život im je postao puno jednostavniji, prenosi Pun kufer.

Okružen planinama i šumom mnogima je Chamois poput raja na zemlji. U najboljim danima brojao je tristotinjak stanovnika, a danas ih ima oko sto.

Djede u Chamoisu i danas prepričavaju priče kako su se spuštali iz sela grbavim puteljcima, preskačući kamenje, a ponekad bi nosili i košare s granama kako bi ojačali ramena. 

Možete misliti kakvo je to bilo olakšanja kada se pojavila žičara, a vožnja od 700 metara do Buissona je trajala je tek pet minuta. 

Danas Chamois, zajedno s regijom Valle d'Aosta radi na projektima samoodrživosti i ekologije kako bi sačuvali prirodu i svoj kraj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije