Putovanje

Misteriozno okruglo ostrvo okreće se oko svoje ose

Misteriozno okruglo ostrvo okreće se oko svoje ose
Foto: Youtube/Screenshot | Misteriozno okruglo ostrvo okreće se oko svoje ose

El Ojo, poznato i kao Okruglo oko (Eye Island) ili Circular Island, jedinstveno je misteriozno plutajuće ostrvo koje se nalazi u delti rijeke Parana u sjeveroistočnoj Argentini (34°15'07.8″ S 58°49'47.4″ W).

Ostrvo, prečnika oko 120 metara, gotovo je savršenog kružnog oblika i specifično je po neprekidnoj rotaciji oko svoje ose.

Ostrvo je 2016. godine otkrio argentinski reditelj Serhio Nojšpiler, tražeći lokaciju za svoj film o paranormalnim pojavama. Tek kada se vratio na to mjesto, shvatio je da je ostrvo promijenilo položaj, a kretanje su potvrdile i Googleovi satelitski snimci snimljeni u različito vrijeme. Snimci su pokazali i da ostrvo postoji u delti rijeke Parana dvadeset godina, od 2003.

Plutajuća ostrva postoje širom Zemlje. Nastaju kada se riječnom bilju korijen odvoji od dna jer je voda postala preduboka. Uobičajeno je da se pomiču, odnosno vjetar ih pokreće amo-tamo.

U jezeru Titicaca, na primjer, grupu od 120 takvih plutajućih ostrva nastanjuje pleme Uru, ali oni zahtijevaju stalno održavanje zbog svoje nježne i nestabilne strukture. Međutim, za razliku od njih, El Ojo je iznenađujuće čvrst i kompaktan, prenosi Dnevnik.hr.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije