Putovanje

Najviši kameni toranj na svijetu na koji se niko ne smije popeti

Najviši kameni toranj na svijetu na koji se niko ne smije popeti
Foto: Pexels.com | Najviši kameni toranj na svijetu na koji se niko ne smije popeti

Najviši kameni toranj na svijetu izgeda poput kakve tačkice u Tasmanskom moru, graničnom moru Tihog okeana između istočne obale Australije i ostrva Tasmanije na zapadu, Novoga Zelanda, Norfolka i Nove Kaledonije na istoku.

Oni koji su se s njime susreli gotovo da nisu mogli povjerovati koliko je ogroman. Sa svojih 562 metra koji izviru iz velikog plavetnila, Balova piramida čini se kao da dodiruje oblake.

Gotovo dvostruko veći od Ejfelovog tornja, taj se kameni starac nalazi se oko 700 kilometara sjeveroistočno od Sidneja. Piramida je zapravo ugasli vulkan kojem je samo vrh ostao iznad vode, a poslijednji put je bio aktivan prije sedam miliona godina.

Otada se oko njega igraju ptice, ribe, kao i druga morska bića, a plijeni i pažnju moreplovaca, pilota, kao i penjača koji sanjaju o tome da se popnu do vrha. Prvi čovjek za kojeg se zna da je ugledao taj golemi toranj bio je Henri Bal, koji ga je jasno, nazvao po sebi. Henri je 1788. dodine prolazio s brodom Sapli, prevozeći doseljenike na Norfolk.

Oko 20 kilometara od piramide nalazi se ostrvo Lord Hau, s kojeg čamci nerijetko kreću prema Balovoj piramidi kako bi se divili nestvarnoj veličini tog australskog Everesta. Tek su se rijetki penjači uspijeli izboriti s jakim valovima kako bi se popeli na vrh piramide. Ali to je tek početak muke. Razlog tome su krhke stijene koje se ruše u more i predstavljaju veliku opasnost za penjače, a zbog toga je i penjanje na piramidu zabranjeno. Kazna za neposlušne penjače je 5.000 dolara.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije